Moldova Fruct: Producătorii de fructe au nevoie de acces la credite ieftine și atragerea resurselor disponibile din programele UE

  • 07 Decembrie 2023 17:18
Moldova Fruct: Producătorii de fructe au nevoie de acces la credite ieftine și atragerea resurselor disponibile din programele UE

Peste două sute de producători și exportatori de fructe din toate regiunile țării participă, pe 7 și 8 decembrie, la Conferința Națională „Business-ul Fructelor". Evenimentul este organizat de Moldova Fruct, în parteneriat cu Proiectul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova și Agenția de Investiții, relatează Moldpres.

Prezentă la eveniment, Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a apreciat eforturile pomicultorilor și a menționat succesele înregistrate în acest an în sector.  

„Încurajăm producătorii și exportatorii de fructe să coopereze pentru a reuși să livreze la export cantități uniforme și omogene de fructe. Guvernul împreună cu Ministerul Agriculturii lucrează la politici care să faciliteze activitatea producătorilor agricoli, să le ofere acces la finanțare, inclusiv din surse ale Uniunii Europene”, a spus Maia Sandu.

La rândul lor, membrii Moldova Fruct au solicitat implicarea statului în soluționarea celor mai stringente probleme ale sectorului.

„Producătorii de fructe au nevoie de acces la credite ieftine și atragerea resurselor disponibile din programele UE, un program de dezvoltare a sectorului de irigare bazat pe un management durabil de utilizare a apelor și asigurarea unui regim predictibil și fluid de traversare a frontierei terestre cu Uniunea Europeană”, a menționat Vitalie Gorincioi, președintele Asociației Moldova Fruct.

În anul 2023, producătorii și exportatorii de fructe din Republica Moldova au reușit să livreze cantități record de fructe la export. Cireșele, prunele și strugurii de masă s-au bucurat de cerere sporită pe piața Uniunii Europene. Moldova a exportat în acest sezon 16,7 mii tone de cireșe, 78 mii tone de prune și, până la sfârșitul lunii noiembrie, 55 mii tone de struguri.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
2,74
Cer fragmentat
Umiditate:86 %
Vint:1,03 m/s
Mon
7
Tue
7
Wed
8
Thu
3
Fri
2
Arhivă Radio Chișinău