Moldova capitulează – mai repede decât Crimeea! (Ziarul Național)

  • 30 Septembrie 2014 09:44
Moldova capitulează – mai repede decât Crimeea! (Ziarul Național)

REVISTA PRESEI DIN 30 SEPTEMBRIE

Potrivit lui Consantin Tanase de la Timpul astăzi cuvintele de ordine în definirea stării de spirit a societății sunt „dezamăgire”, „speranțe înșelate”, „indeciși”. După publicist, campania electorală care a demarat nu are nici subiect, nici predicat, nici intrigă. Televiziunile scot pe sticlă aceiași protagoniști, prăfuiți în războiul de cinci ani pentru „valori și principii”. Ca și acum cinci ani ni se propune să alegem între aceiași Voronin, Filat, Lupu și Ghimpu. Cinci ani politici zbuciumați n-au putut naște altceva decât doi avortoni politici activi – Dodon și Usatîi. Aceștia au declanșat „războiul concertelor” cu vedete și al bilbordurilor care au întunecat orașele Moldovei, conchide editorialistuld e la Timpul.

Pe de altă parte Nicolae Negru de la Ziarul Național consider că nu trebuie să confundăm comportamentul, moralul politicienilor cu idealurile sau obiectivele pentru care luptăm. Întotdeauna vor exista profitori, dar nu abandonăm lupta din cauza lor. În general, însă, experiența ar trebui să ne fi învățat că cele spuse în campania electorală trebuie întâmpinate cu mare prudență, subliniaza Nicolae Negru.

Vasile Girneț scrie în Ziarul Național că a avut săptămâna trecută, pentru o clipă, imaginea cum poate fi cucerit Chișinăul de Putin: chemi un golan din Rusia, care urlă ca apucatul „Votați Uniunea Vamală!”, și nu mai trebuie să trimiți „omuleți verzi”, via Transnistria, să mai provoci tulburări de stradă sau incendii ca în Odesa. Moldova capitulează – mai repede decât Crimeea! – la primul acord de muzică sovietică ce ar răsuna în PMAN. Autorului I se pare absurd și criminal ca orice gangster cu bani să blocheze orașul, pentru că el are chef să cânte și să danseze în Piața Guvernului. Dincolo de dezordinea îngrozitoare pe care o produc aceste acțiuni concertistice, oribile din punct de vedere artistic și dezastruoase pentru buna funcționare a orașului și a serviciilor edilitare, cu adevărat scandaloasă este profanarea unui loc emblematic – Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău PMAN-ul nostru, azi, e scos la tarabă. O închiriază cine vrea, cine e mai obraznic.

Mircea V. CIOBANU, în A-POLITICELE sale din Jurnal de Chișinău scrie despre Solidaritățile electorale și se referă la susținerea pe care Iurie Leancă i-a acordat-o lui Victor Ponta, odată cu lansarea acestuia din urmă în campania prezidențială. În opinia publicistului după susținerea unui candidat social-democrat, Iurie Leancă, nu mai este, „omul partidului”, chiar dacă este un fel de „lider național”. A debarcat din căruța partidului pentru o clipă, dar riscă să rămână de ea.

Primarii celor cinci localități din raionul Dubăsari, care își au pământurile dincolo de șoseaua Tiraspol-Râbnița, declară că oamenii ar putea să iasă la acțiuni de protest, iar oficialii de la Chișinău le promit compensații și vorbesc despre posibile contramăsuri, mai scrie Jurnalul. Primarul de Molovata Nouă, Valeriu Sandul, a menționat pentru JURNAL că în localitatea sa sătenii sunt în așteptarea unei soluționări grabnice a problemei respective. Pe de altă parte, Gheorghe Bălan, șeful Biroului pentru reintegrare, a infirmat pentru JURNAL faptul că pământurile celor cinci sate transnistrene e lucrat în continuare de agenți economici din raionul Râbnița.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:3,6 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău