MoldNova: Majoritatea deputaților nu vor Limba Română în Constituție (Revista presei)

  • 19 Septembrie 2017 09:37
MoldNova: Majoritatea deputaților nu vor Limba Română în Constituție (Revista presei)

Revista presei din 19 septembrie 2017

„Arde, dar cu întârziere”, comentează scriitorul Alexandru VAKULOVSKI protestul de duminică, într-un editorial pe Deschide.md. Potrivit autorului, opoziția demult ar fi trebuit să protesteze serios împotriva votului mixt.

Nicolae Negru atenționează în Ziarul Național că liderii protestelor riscă să rateze alte probleme importante pentru alegători, inclusiv furtul miliardului, fiind fixați pe anularea sistemului electoral mixt. Potrivit editorialistului, ar fi mai rațional să înceapă pregătirile către alegerile parlamentare viitoare. Două lucruri sunt importante în acest context, scrie Nicolae Negru: trasarea circumscripțiilor electorale, proces care este boicotat de către PAS, ceea ce, în condițiile de azi, nu este rațional. Totodată, susține autorul, este necesară identificarea unor persoane adecvate - pentru a putea concura în circumscripțiile uninominale.

Mihai Ghimpu „renaşte din propria cenuşă”, titrează Tribuna. Jurnalistul Igor Volnițchi concluzionează, după o discuție cu liderul PL, că acesta nu s-a resemnat și e decis să lupte în continuare pentru idealurile pe care le are. Totodată, el e sigur că Dorin Chirtoacă şi echipa PL vor ieşi învingători din referendum. 

Majoritatea deputaților nu vor Limba Română în Constituție, scrie portalul MoldNova. Deputații democrați din Parlament susțin că modificarea sintagmei „limba moldovenească” în „limba română” din Constituția Republicii Moldova „nu prea are sens din punct de vedere juridic”, referindu-se la inițiativa fracțiunii PLDM în acest sens. Ideea liberal-democraților nu este agreată de socialiști și comuniști care afirmă că nu-și vor pune semnăturile pe un asemenea act. În schimb, unii dintre deputații liberali au și semnat respectivul proiect de lege, scrie MoldNova.eu.

Transnistrenii cred că Dodon intenționează să-i atace în octombrie, titrează Timpul, care publică pe pagina sa electronică un reportaj din stânga Nistrului. locuitorii regiunii separatiste transnistrene cred că autoritățile de la Chișinău planifică să-i atace în timpul apropiat. La televiziunile, radiourile și pe site-urile de peste Nistru sunt prezentate de zor informații, precum că R. Moldova se pregătește de război.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chişinău
22 °C
Cer senin
Umiditate:88 %
Vint:2,6 m/s
Vin
22 °C
Sâm
23 °C
Dum
22 °C
Lun
20 °C
Mar
20 °C

Curs oficial BNM 20 Iulie 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3301 -0.0438
USD 16.6631 -0.0076
RON 4.1508 -0.0109
UAH 0.6307 -0.0015
RUB 0.2622 -0.0022
Arhivă Radio Chișinău