MoldNova: Cine sunt „cei mai bogați președinți de raioane (Revista presei)

  • 18 Decembrie 2017 09:38
MoldNova: Cine sunt „cei mai bogați președinți de raioane (Revista presei)

Revista presei din 18 decembrie 2017

Ana Munteanu a câștigat Vocea României 2017, titrează Ziarul de Gardă, subliniind că este pentru prima dată în istoria concursului de peste Prut când trofeul este câștigat de un concurent din R. Moldova. Ana Munteanu este originară din Hâncești are 16 ani și provine dintr-o familie de muzicieni. Este elevă la Liceul de muzică „Ciprian Porumbescu” din Chișinău, unde studiază xilofon, tobe și pian, notează ZdG.

Portalul MoldNova relevă cine sunt „cei mai bogați președinți de raioane: barosani cu afaceri prospere, cu sute de terenuri sau cu 10 autoturisme”. Potrivit publicației, în timp ce locuitorii din raioane o duc de la o zi la alta, aflându-se cel mai des la limita sărciei, sunt conduși de șefi care nu o duc mai rău decât deputații sau miniștrii de la Chișinău. Unii chiar sunt niște adevărați latifundiari, deținând sute de terenuri, imobile spațioase și automobile de lux. Informațiile prezentate arată că cei mai bogați președinți sunt cei care administrează raioanele din nord, iar unii ascund foarte multe despre prețul proprietăților și bunurilor deținute.

Președintele Parlamentului de la Chișinău, Andrian Candu, citat de Adevărul, declară că și-ar dori ca să fie modificat articolul 13 din Constituție, privind denumirea limbii oficiale. Acesta a subliniat că „tânăra generație, toți cei care sunt născuți după 90 încoace înțeleg că, de fapt, științific vorbind e vorba de limba română”. Speakerul a precizat că până în luna mai vor avea loc discuții în interiorul PDM, în cadrul coaliției de guvernare și în Parlament în vederea identificării unei soluții cu privire la modificarea Constituției în acest sens.

Adevărul scrie că „statul român ar trebui să investească aproape exclusiv în tinerii Basarabiei. Care nu numai că reprezintă majoritatea celor care se simt și se declară români și își doresc un viitor european. Tinerii basarabeni sunt talentați, plini de resurse și au nevoie cu adevărat de sprijin. Nu, însă, ca până acum: burse în România, cetățenie, pentru ca apoi să plece în Occident. Ci sprijin să rămână în Republica Moldova, să poată trăi și progresa aici, pentru ca apoi să schimbe mentalitatea și opțiunile populației”, citim în Adevărul.

Într-un interviu acordat portalului TRIBUNA, președintele Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase afirmă că pregătește un program electoral comun cu PAS cu care va participa la alegeri și că vor începe o amplă campanie de mobilizare a cetățenilor din țară și Diasporă în vederea implicării în alegeri.

„Chiar dacă nu recunoaște acest lucru, Partidul Democrat este în căutare de soluții politice pentru anul electoral 2018”, potrivit unei analize a portalului TRIBUNA. „PD încearcă să se poziționeze ca un promotor al integrării europene și face eforturi considerabile în acest sens, dar nu există nici o certitudine că va reuși. Relația PD cu factorii decidenți din cadrul structurilor europene este una proastă, mai ales după ignorarea recomandărilor acestora privind sistemul electoral. În plus, sondajele de opinie arată că nici pe departe electoratul pro-european din Moldova nu se orientează către PD. Deci, chiar dacă nu-și poate permite luxul de a abandona deschis filiera europeană, PD e impus de situație să caute soluții de alternativă, comentează Tribuna. PD nu prea are soluții decât: să încerce să strâmtoreze socialiștii pe stânga; să încerce să împingă spre extrema dreaptă PAS și PDA, pentru a-și elibera un bazin electoral mai mare pe centru; să migreze pe dreapta preluând o parte din curentul unionist”, mai scrie Tribuna.

Timpul revine la personalitatea profesorului Alexandru Moșanu, amintind că acum o săptămână, clasa politică a R. Moldova a suferit o mare pierdere, când primul președinte al Parlamentului s-a trecut dintre noi. Ziarul deplânge faptul că de la funeralii au lipsit primele persoane în stat: președintele parlamentului și șeful statului. „Funeralii pe internet, titrează publicația. Candu și Diacov l-au înmormântat pe Alexandru Moșanu de pe Facebook, iar Dodon a fost la un concurs de umor în ziua în care primul spicher al Parlamentului era petrecut pe ultimul drum”, scrie Timpul.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
11,63
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău