MoldNova: Cine sunt „cei mai bogați președinți de raioane (Revista presei)

  • 18 Decembrie 2017 09:38
MoldNova: Cine sunt „cei mai bogați președinți de raioane (Revista presei)

Revista presei din 18 decembrie 2017

Ana Munteanu a câștigat Vocea României 2017, titrează Ziarul de Gardă, subliniind că este pentru prima dată în istoria concursului de peste Prut când trofeul este câștigat de un concurent din R. Moldova. Ana Munteanu este originară din Hâncești are 16 ani și provine dintr-o familie de muzicieni. Este elevă la Liceul de muzică „Ciprian Porumbescu” din Chișinău, unde studiază xilofon, tobe și pian, notează ZdG.

Portalul MoldNova relevă cine sunt „cei mai bogați președinți de raioane: barosani cu afaceri prospere, cu sute de terenuri sau cu 10 autoturisme”. Potrivit publicației, în timp ce locuitorii din raioane o duc de la o zi la alta, aflându-se cel mai des la limita sărciei, sunt conduși de șefi care nu o duc mai rău decât deputații sau miniștrii de la Chișinău. Unii chiar sunt niște adevărați latifundiari, deținând sute de terenuri, imobile spațioase și automobile de lux. Informațiile prezentate arată că cei mai bogați președinți sunt cei care administrează raioanele din nord, iar unii ascund foarte multe despre prețul proprietăților și bunurilor deținute.

Preşedintele Parlamentului de la Chişinău, Andrian Candu, citat de Adevărul, declară că şi-ar dori ca să fie modificat articolul 13 din Constituţie, privind denumirea limbii oficiale. Acesta a subliniat că „tânăra generaţie, toţi cei care sunt născuţi după 90 încoace înţeleg că, de fapt, ştiinţific vorbind e vorba de limba română”. Speakerul a precizat că până în luna mai vor avea loc discuţii în interiorul PDM, în cadrul coaliţiei de guvernare şi în Parlament în vederea identificării unei soluţii cu privire la modificarea Constituţiei în acest sens.

Adevărul scrie că „statul român ar trebui să investească aproape exclusiv în tinerii Basarabiei. Care nu numai că reprezintă majoritatea celor care se simt şi se declară români şi îşi doresc un viitor european. Tinerii basarabeni sunt talentaţi, plini de resurse şi au nevoie cu adevărat de sprijin. Nu, însă, ca până acum: burse în România, cetăţenie, pentru ca apoi să plece în Occident. Ci sprijin să rămână în Republica Moldova, să poată trăi şi progresa aici, pentru ca apoi să schimbe mentalitatea şi opţiunile populaţiei”, citim în Adevărul.

Într-un interviu acordat portalului TRIBUNA, președintele Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase afirmă că pregătește un program electoral comun cu PAS cu care va participa la alegeri și că vor începe o amplă campanie de mobilizare a cetățenilor din țară și Diasporă în vederea implicării în alegeri.

„Chiar dacă nu recunoaşte acest lucru, Partidul Democrat este în căutare de soluţii politice pentru anul electoral 2018”, potrivit unei analize a portalului TRIBUNA. „PD încearcă să se poziţioneze ca un promotor al integrării europene şi face eforturi considerabile în acest sens, dar nu există nici o certitudine că va reuşi. Relaţia PD cu factorii decidenţi din cadrul structurilor europene este una proastă, mai ales după ignorarea recomandărilor acestora privind sistemul electoral. În plus, sondajele de opinie arată că nici pe departe electoratul pro-european din Moldova nu se orientează către PD. Deci, chiar dacă nu-şi poate permite luxul de a abandona deschis filiera europeană, PD e impus de situaţie să caute soluţii de alternativă, comentează Tribuna. PD nu prea are soluţii decât: să încerce să strâmtoreze socialiştii pe stânga; să încerce să împingă spre extrema dreaptă PAS şi PDA, pentru a-şi elibera un bazin electoral mai mare pe centru; să migreze pe dreapta preluând o parte din curentul unionist”, mai scrie Tribuna.

Timpul revine la personalitatea profesorului Alexandru Moșanu, amintind că acum o săptămână, clasa politică a R. Moldova a suferit o mare pierdere, când primul președinte al Parlamentului s-a trecut dintre noi. Ziarul deplânge faptul că de la funeralii au lipsit primele persoane în stat: președintele parlamentului și șeful statului. „Funeralii pe internet, titrează publicația. Candu și Diacov l-au înmormântat pe Alexandru Moșanu de pe Facebook, iar Dodon a fost la un concurs de umor în ziua în care primul spicher al Parlamentului era petrecut pe ultimul drum”, scrie Timpul.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chişinău
19 °C
Furtună cu ploaie ușoară
Umiditate:93 %
Vint:3,1 m/s
Sâm
13 °C
Dum
14 °C
Lun
18 °C
Mar
21 °C
Mie
20 °C

Curs oficial BNM 29 Mai 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6728 -0.0616
USD 16.8771 0.0237
RON 4.2434 -0.0202
UAH 0.6459 0.0016
RUB 0.2706 -0.0015
Arhivă Radio Chișinău