Moldagrotech: Zeci de companii din opt țări participă la expoziția specializată pe mașini, echipamente și tehnologii agricole, la Moldexpo

  • 13 Martie 13:42
Moldagrotech: Zeci de companii din opt țări participă la expoziția specializată pe mașini, echipamente și tehnologii agricole, la Moldexpo

Cea de a 43-a ediție a expoziției internaționale „Moldagrotech” specializate pe mașini, echipamente și tehnologii agricole, a fost inaugurată astăzi la Chișinău. Expoziția întrunește peste 60 de participanți din Republica Moldova, Austria, Italia, Letonia, Polonia, România, Ucraina și Ungaria, transmite Radio Chișinău.

Expoziția cuprinde mașini și echipamente agricole, tehnologii moderne, soluții pentru creșterea intensivă a culturilor, îngrășăminte, produse de protecție a plantelor și material semincer. Prezentările și demonstrațiile de echipamente vor avea loc pe tot parcursul celor patru zile cât va dura evenimentul, oferind o platformă pentru schimbul de experiențe și cunoștințe între participanți.

Un accent sporit este pus pe digitalizarea agriculturii, cu prezentarea Smart Agri Arena, un spațiu dedicat aplicațiilor, soluțiilor digitale și tehnologiilor pentru o agricultură de precizie, a subliniat ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, la inaugurarea evenimentului.

„Noi suntem o țară candidată la Uniunea Europeană. Un statut, pe cât de mult așteptat de cetățenii din Rep. Moldova, pe atât și complicat de făcut pentru că urmează un amplu proces de armonizare legislativă, un amplu proces de pregătire a domeniului agricol în cadrul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare  pentru concurența regională și globală. Cred că expoziția actuală este extrem de importantă din perspectiva de pregătire tehnologică și digitală a agriculturii din Rep. Moldova”, a declarat Vladimir Bolea.

Moldagrotech: Zeci de companii din opt țări participă la expoziția specializată pe mașini, echipamente și tehnologii agricole, la Moldexpo

În cadrul expoziției se va pune accent și pe materialul săditor. Prioritare anul acesta sunt plantele care pot oferi o alternativă energiei regenerabile. Secretarul de stat la Ministerului Energiei, Carolina Novac. 

„65% din consumul energetic este reprezentat de biomasă. Or, noi vedem un potențial enorm pe tot segmentul ce privește deșeurile agricole, cum ar fi cele din livezi, deșeuri reziduale, care pot fi utilizate de la livezi, vii, și ulterior, pot fi transformate și utilizate pentru incinerare. Or, iată, avem exemplul CET Nord care pe an utilizează în jur de 200 de tone de coji de floarea soarelui pentru furnizarea energiei. În egală măsură, Termoelectrica utilizează în jur de 17 tone  pe an din deșeurile de plantă energetică miscanthus”, a subliniat Carolina Novac.

Expoziția va fi deschisă publicului până pe 16 martie inclusiv, la Centrul Modexpo din Chișinău.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău