CEC cere restricții în privința circulației transportului în ziua alegerilor | Mogâldea:Trebuie ca Parlamentul să aprobe anumite modificări ale Codului Penal ca să fie fixate sancțiuni
-
21 Octombrie 2020 17:17
Comisia Electorală Centrală cere aplicarea mai multor restricții, în special în privința circulației transportului în ziua alegerilor, pentru a împiedica transportarea organizată a alegătorilor. Măsura însă nu va putea fi aplicată și în stânga Nistrului, în teritoriul necontrolat de autoritățile constituționale. În plus, experții atrag atenția asupra faptului să legislația nu prevede penalizări pentru încălcarea acestei hotărâri.
Comisia Electorală Centrală a adoptat hotărârea respectivă în urma unui demers depus de reprezentanta Maiei Sandu la CEC, Olesea Stamate. Potrivit hotărârii, în ziua votării nu va fi admisă circulația transportului cu o capacitate mai mare de opt locuri, cu excepția transportului rutier de persoane pe curse regulate. De asemenea, sunt stabilite interdicții pentru concurenții electorali și reprezentanții acestora să organizeze transport la secția de votare. Se interzice transportarea alegătorilor cu scopul de a-i determina să voteze.
Președintele CEC, Dorin Cimil a menționat că problema transportării organizate a alegătorilor a fost menționată la ultimele alegeri prezidențiale și parlamentare.
Hotărârea este una care vine să reglementeze un subiect mult discutat legat de organizarea alegerilor, consideră expertul electoral Mihai Mogâldea. El însă menționează că aceasta nu va putea fi aplicată în stânga Nistrului, în plus, nu prevede penalizări, ceea ce reduce mult din eficiența scontată.
Trebuie ca parlamentul să aprobe anumite modificări ale Codului contravențional, sau ale Codului penal ca să fie fixate sancțiuni pentru care încalcă prevederile legate de transportarea organizată a votanților către urnele de vot. Fără acest aspect, hotărârea CEC doar va restricționa transportul de pasageri fără aplicarea sancțiunilor de rigoare, a spus Mihai Mogâldea.
Amintim că la alegerile prezidențiale din 2016, dar și la cele parlamentare din 2019 au existat mai multe contestații legate de transportarea organizată a alegătorilor din stânga Nistrului. Acum câteva luni, în presă au apărut imagini video în care un apropiat al lui Igor Dodon ar fi promis bani locuitorilor din regiunea separatistă pentru a participa la alegeri.