Modul declarării mărfurilor importate/exportate de către agenții economici din regiunea transnistreană poate fi revizuit

  • 02 Noiembrie 2023 16:29
Modul declarării mărfurilor importate/exportate de către agenții economici din regiunea transnistreană poate fi revizuit

Ministerul Mediului a înaintat pentru consultări publice proiectul modificărilor Hotărârea Guvernului la cu privire la declararea mărfurilor de către agenții economici din raioanele de est ale Republicii Moldova, scopul căruia este excluderea tratamentului diferențiat din punct de vedere a legislației de mediu a agenților economici din raioanele de est ale Republicii Moldova și a agenților economici din restul țăriii, scrie monitorul.fisc.md.

Astfel, se propune a fi exclusă din actul normativ prevederea care oferă agenților economici din raioanele de est ale Moldovei dreptul de import și export fără perceperea drepturilor de import și a plății pentru poluarea mediului.

În condițiile aprobării proiectului în redacția propusă, pct. 1 al HG nr. 1001/2001 va prevedea că procedura declarării și vămuirii mărfurilor introduse în/scoase de  pe teritoriul vamal al țării de către agenții economici din raioanele de est ale Republicii Moldova înregistrați la  Agenția Servicii Publice se efectuează în funcție de regimul vamal solicitat. Redacția în vigoare stabilește că în acest caz nu se percep drepturile de import și plata pentru poluarea mediului, cu condiția rămânerii mărfurilor pe teritoriul necontrolat de către organele constituționale.

În opinia autorilor, norma în vigoare nu permite respectarea principiilor de justiție fiscală, sunt discriminați agenții economici care importă pe teritoriul Moldovei sau exportă mărfurile finite, asupra cărora au fost aplicate taxe de mediu. Totodată, normele care oferă unui anumit grup de producători avantaje comerciale, sporesc riscul evaziunii fiscale și scad din transparența fiscală.

Conform estimărilor preliminare, aplicarea noilor prevederi nu presupune alocări suplimentare din bugetul de stat, totodată, în urma modificărilor propuse, se așteaptă ca mediul concurențial din Republica Moldova să fie mai just, urmărindu-se excluderea concurenței neloiale din partea agenților economici înregistrați în stânga Nistrului, care ar ridica gradul de competitivitate internă a producătorilor autohtoni.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:6,69 m/s
Fri
10
Sat
10
Sun
10
Mon
6
Tue
4
Arhivă Radio Chișinău