Modificările legislative din perioada electorală afectează corectitudinea procesului, Promo-LEX

  • 13 Decembrie 2019 19:15
Modificările legislative din perioada electorală afectează corectitudinea procesului, Promo-LEX

Corectitudinea și previzibilitatea procesului electoral au avut de suferit din cauza aprobării de către Parlament a multiplelor modificări la cadrul legal existent în perioada electorală, și anume pe 15 august anul curent. Organizarea procesului electoral a fost una complicată și incertă din cauza aplicării normelor legislative modificate în mod paralel pentru două tipuri de scrutin desfășurate în aceeași zi. Sunt concluziile făcute de Promo-LEX, în cadrul unei conferințe post-electorale, desfășurate astăzi, transmite IPN.

Observatorii Promo-LEX au subliniat faptul că cei care au candidat independent, în special din municipiul Chișinău și municipiul Bălți au fost defavorizați comparativ cu cei desemnați de formațiunile politice în procesul de înregistrare, prin obligația de a colecta semnături în susținerea candidaturii lor.

Ziua alegerilor a fost marcată de agitație electorală, deficiențe în listele electorale și cazuri de recompense materiale oferite alegătorilor. Observatorii Promo-LEX au raportat peste 500 de incidente în misiunile de observare din primul și al doilea tur de scrutin. Cifra este totuși în descreștere comparativ cu alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, când au fost peste 1000 de incidente. Promo-LEX atenționează, suplimentar, asupra cazurilor de agitație electorală în ziua alegerilor și a zvonurilor și situațiilor de recompense materiale oferite alegătorilor.

Concurenții electorali continuă să nu raporteze toate cheltuielile efectuate în campania electorală. Promo-LEX a estimat un cuantum de cel puțin 6,104 milioane de lei ca fiind nedeclarați. 26 de concurenți electorali au omis reflectarea completă a cheltuielilor făcute în campania electorală.

Semne de întrebare trezește și calitatea gestionării Registrului de stat al populației, în special în contextul alegerilor locale generale. Numărul alegătorilor a crescut, pe fundalul unui spor natural negativ al populației. În listele electorale continuă să se regăsească persoane decedate, atribuirea eronată a alegătorilor, lipsa alegătorilor în listele de bază etc.

Scrutinul s-a remarcat printr-un număr mare de cazuri de utilizare a discursului de ură și instigare la discriminare. Analizând situația din perspectiva tipurilor de exprimare a urii, experții observă că cea mai mare incidență o au prejudecățile sexiste, stereotipurile de gen în societate și prejudecățile față de persoanele cu dizabilități mintale.

Alegeri locale generale (turul I) și alegeri parlamentare noi în patru circumscripții electoarele au avut loc în data de 20 octombrie. Turul doi în localitățile în care primarul nu a putut fi ales în primul tur s-a desfășurat pe 3 noiembrie.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
31
Cer acoperit de nori
Umiditate:29 %
Vint:3,1 m/s
Tue
24
Wed
22
Thu
20
Fri
20
Sat
21

Curs oficial BNM 10 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6172 -0.0617
USD 16.5952 -0.0205
RON 4.0556 -0.0138
UAH 0.6004 0.0004
RUB 0.2257 -0.0004
Arhivă Radio Chișinău