Modificări în Codul Muncii

  • 26 Februarie 2020 16:21
Modificări în Codul Muncii

Guvernul a aprobat modificări în peste 30 de articole ale Codului Muncii. Amendamentele au fost elaborate de un grup creat din specialiști de la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, reprezentanți ai patronatelor și sindicatelor, cu participarea reprezentanților Inspectoratului de Stat în domeniul Muncii, transmite IPN.

Potrivit proiectului, în contractele colective de muncă la nivel de unitate sau în contractele individuale de muncă urmează a fi prevăzută posibilitatea de a compensa orele de muncă suplimentară cu ore libere remunerate.

Angajații vor fi scutiți de obligativitatea de a prezenta, la momentul angajării, a unor documente improprii pentru angajator. La fel, angajaților le va fi garantată menținerea locului de muncă și a salariului mediu în perioada examenelor medicale periodice. Salariatului care intenționează să adopte un copil va avea dreptul să solicite concediu neplătit pe o durată de cel mult 90 de zile.

Amendamentele aprobate prevăd și dreptul angajatorului să transfere temporar salariatul, dar cu acordul scris al acestuia, la o altă muncă în cadrul aceleiași unități, cu păstrarea locului de muncă de bază.

Modificările mai asigură dreptul conducătorului unității de a transfera unele zile de repaus sau de lucru în alte zile. Pentru autoritățile și instituțiile publice acest drept i se oferă Guvernului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
16,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău