Majoritatea parlamentară a promovat modificări la Codul Electoral. Opoziția critică proiectul

  • 09 Iulie 2020 15:24
Majoritatea parlamentară a promovat modificări la Codul Electoral. Opoziția critică proiectul

Ziua votării ar putea fi redusă cu două ore, de la ora 08.00 până la ora 20.00. Iar contestațiile, inclusiv cele care vizează excluderea unui concurent electoral din cursă, vor fi examinate de către organele electorale, nu și de instanțele de judecată, așa cum este în prezent. De asemenea, în următoarea campanie electorală, ar putea fi permisă utilizarea, în scop de publicitate electorală, a imaginilor instituțiilor de stat. Prevederile se regăsesc într-un proiect de lege înaintat de un grup de deputați din Partidul Socialiștilor, care a fost votat în primă lectură. Deputații din opoziție au criticat proiectul, menționând că acesta nu fost consultat pe larg, inclusiv cu societatea civilă, și că vine să favorizeze candidatul PSRM la alegerile prezidențiale, transmite IPN.

Unul dintre autorii proiectului, deputatul Vasile Bolea, a declarat că acest proiect a fost dezbătut pe larg pe platforma Comisiei Electorale Centrale. Acesta vine cu modificări la Codul Electoral, Codul Contravențional și Codului Serviciilor Media Audiovizuale și are ca scop îndeplinirea unor adrese ale Curții Constituționale. Prin acest proiect, se propune introducerea interdicției de a utiliza în campania electorală și în cadrul acțiunilor de agitație electorală a discursului bazat pe ură sau instigator la discriminare, precum și introducerea sancțiunilor pentru asemenea acțiuni. Printre propuneri se regăsește stabilirea unor sancțiuni pentru implicarea cultelor religioase în campania electorală, transportarea organizată a alegătorilor la secțiile de votare dacă are ca scop să-i determine să voteze pentru un concurent anume, implicarea organizațiilor necomerciale, de binefacere și sindicale în campania electorală, nereflectarea corectă a campaniei de către instituțiile media.

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Sergiu Litvinenco, a declarat că în proporție de 90% prevederile sunt benefice și vin să soluționeze adresele Curții Constituționale. Însă, sunt cam șapte elemente care provoacă îngrijorări sau chiar sunt foarte grave. În ceea ce ține de reducerea zilei votări, și experții din societatea civilă au susținut propunerea, dar cu condiția ca votarea să aibă loc timp de două zile.

Alte prevederi din proiect, spune deputatul, vin să diminueze drastic statutul observatorilor, chiar și cu posibilitatea ca aceștia să fie excluși din proces. Sergiu Litvinenco a remarcat că proiectul exclude interdicția cu privire la realizarea spoturilor cu implicarea clădirilor statului și acest fapt l-ar favoriza pe actualul președinte, posibilitate pe care nu o vor avea alți concurenți electorali.

„Propunerea de a exclude din cursa electorală prin decizia organelor electorale nu știu de unde a venit. Nu știu dacă există suficiente argumente pentru ca să vii cu o astfel de abordare în contextul în care noi știm cum se constituie aceste organe”, a notat deputatul. Acesta a mai spus că sunt necesare consultări publice, întrucât pe mai multe chestiuni nu există consens

Deputatul Grupului parlamentar Pro Moldova, Sergiu Sîrbu, susține că inițial acest proiect părea să fie unul tehnic și necesar, însă pe el „a fost pusă mâna și a fost murdărit”. Mai mult, el nu vine cu ajustări la actele menționate, ci la „mofturile unui partid și la înscăunarea cât mai rapidă a liderului său”. Potrivit parlamentarului, sunt introduse norme irelevante și inadecvate, iar printre ele e și excluderea ștampilei „anulat”. Astfel, la sfârșitul zilei de votare, buletinele care nu vor fi utilizate nu vor fi anulate. „Anularea înregistrării unui concurent electoral: dacă până acum anularea înregistrării se făcea exclusiv de instanța de judecată, de azi înainte anularea se va face de organul electoral, care este format pe criterii politice. Foarte comod”, a ironizat Sergiu Sîrbu.

Deputatul PSRM Vlad Batrîncea  a spus că CEC a venit cu propunerea de a reduce ziua votării și această instituție este condusă de o persoană propusă de Blocul ACUM, constituit din PAS și Platforma DA. Potrivit lui Batrîncea, deputații care fac declarații populiste nu știu ce înseamnă securitatea votului. Or, sunt sute de cazuri când cei din birourile electorale nu rezistă fizic procesului votării. Vlad Batrîncea a menționat că sunt colegi care nici nu au citit proiectul, dar îl comentează. „La prima discuție la CEC, la care a fost Comisia juridică practic in corpore, știți ce au convenit ei? Au convenit că toți membrii Comisiei juridice susțin, semnează și vor fi coautori. După aceasta, colegii au ieșit, au trecut două zile și și-au schimbat brusc poziția – nu, eu politic trebuie să mă detașez de asta, eu vreau să critic. Stimați colegi, răspunderea aparține tuturor, și financiară, și securitatea votului și asigurarea votului cetățenilor”, a mai spus deputatul.

Fiind supus votului, proiectul a fost aprobat în primă lectură de majoritatea deputaților prezenți în sală.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer fragmentat
Umiditate:91 %
Vint:2,57 m/s
Wed
5
Thu
4
Fri
5
Sat
8
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău