Modernizarea stației de epurare din Chișinău, blocată de finanțatori

  • 23 Mai 2016 11:34
Modernizarea stației de epurare din Chișinău, blocată de finanțatori

Proiectul de renovare a stației de epurare din Chișinău, în valoare de peste 60 de milioane de euro, a fost blocat de finanțatori.

 Potrivit Directorului Societății pe Acțiuni „Apă-Canal Chișinău”, Constantin Becciev, Investitorii  (Banca Europeană de Investiții, Banca de Reconstrucție și Dezvoltare și Comisia Europeană) au oprit proiectul, deoarece nu au fost modificate tarifele la serviciile de apă și canalizare, potrivit angajamentelor contractuale.

Contractul de împrumut, precum și legislația Republicii Moldova prevede revizuirea anuală a tarifelor la serviciile de apă și canalizare. Acestea nu au mai fost modificate însă de mai bine de 8 ani.

În iulie 2015, S.A.”Apă-Canal Chișinău” a depus o solicitare către ANRE pentru ajustarea tarifelor, conform Legii nr. 303 privind serviciul public de alimentare cu apă și de canalizare, însă ajustarea tarifelor nu a avut loc până acum. Legislația în vigoare nu prevede termenii limită de examinare și aprobare a tarifelor la apă și canalizare.

Stația de epurare nu a mai fost reabilitată capital din anii 70. Odată renovată, tehnologiile moderne ar permite folosirea nămolului pentru obținerea biogazului.

Cele peste 60 de milioane de euro investiții, dintre care peste 13 milioane sub formă de grant, sunt destinate pentru reabilitarea stației de epurare, dar și a 200 de kilometri de apeduct și construcția a 50 de fântâni arteziene.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:1,03 m/s
Fri
16
Sat
16
Sun
13
Mon
12
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău