Moderna va lucra din ianuarie la o adaptare a vaccinului său împotriva variantei Omicron

  • 21 Decembrie 2021 17:55
Moderna va lucra din ianuarie la o adaptare a vaccinului său împotriva variantei Omicron

Compania farmaceutică americană Moderna va începe din ianuarie să lucreze la o adaptare a vaccinului său împotriva variantei Omicron, deși în cazul în care rezultatele vor fi pozitive vor fi necesare câteva luni până ce serul va fi disponibil, relatează EFE, potrivit Agerpres.

Vicepreședintele companiei Moderna, Dan Staner, a explicat marți într-un interviu acordat postului francez RTL, că "studiile clinice vor fi lansate la începutul anului viitor", după încheierea vacanței de sfârșit de an.

Staner a explicat că a luat decizia de a lucra "la un vaccin specific", dar a recunoscut că sunt necesare "mai multe luni" până când acesta va putea fi utilizat, având în vedere că va trebui testată eficiența sa și să fie lansat procesului de fabricație.

În fața apariției și răspândirii deja a variantei Omicron, responsabilul de la Moderna a subliniat că au fost deja prezentate luni rezultatele testelor actualului lor vaccin împotriva Omicron.

El a precizat că o doză de supra-rapel de 50 de micrograme - jumătate din cantitatea utilizată la primele două doze - crește de 37 de ori anticorpii neutralizanți împotriva Omicron. În cazul administrării a 100 de micrograme, anticorpii vor crește de 83 de ori.

Pornind de la aceste date, autoritățile sanitare vor evalua cantitatea de vaccin care trebuie injectată la doza de supra-rapel, cel puțin la persoanele cu risc major de contagiere cu COVID-19.

La sfârșitul lunii noiembrie, Pfizer anunța că lucrează la o nouă versiune a vaccinului său împotriva Omicron, în fața posibilității ca vaccinurile actuale să dovedească o protecție mai scăzută împotriva noii variante a coronavirusului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
16
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău