Moderna va dezvolta o doză de rapel specifică pentru varianta Omicron a coronavirusului

  • 27 Noiembrie 2021 12:42
Moderna va dezvolta o doză de rapel specifică pentru varianta Omicron a coronavirusului

Moderna și-a anunțat vineri intenția de a dezvolta o doză de rapel care să vizeze în special noua variantă Omicron a Covid-19, detectată în Africa de Sud și considerată „de îngrijorare” de către OMS, relatează AFP.

„Moderna va dezvolta rapid un vaccin candidat pentru o doză de rapel specifică variantei Omicron”, a spus compania americană într-un comunicat, potrivit HotNews.ro.
 
Anunțul face parte dintr-o strategie de lucru la doze de rapel specifice pentru variantele de îngrijorare, potrivit Moderna.

„În 2020-2021, au fost incluse deja doze de rapel pentru variantele Delta și Beta”, a spus laboratorul.

„De la început, am spus că pentru a lupta împotriva pandemiei era imperativ să fim proactivi în fața evoluției virusului”, a declarat șeful Moderna, Stéphane Bancel, citat în comunicatul de presă.
 
„Mutațiile variantei Omicron sunt îngrijorătoare și de câteva zile ne mișcăm cât mai repede posibil pentru a ne executa strategia de a lupta împotriva acestei variante”, a adăugat el.
 
Potențial foarte contagioasă și cu mutații multiple, noua variantă provoacă îngrijorare la nivel mondial pe măsură ce se răspândește în afara Africii de Sud, determinând lumea să-și închidă treptat granițele cu Africa de Sud.
 
În Europa, Belgia a depistat un prim caz. Un caz a fost raportat în Hong Kong și unul în Israel la o persoană care se întorcea din Malawi.
 
Laboratorul german BioNTech, aliat cu Pfizer, a spus că studiază această nouă variantă și așteaptă „cel mai târziu în două săptămâni” primele rezultate ale studiilor care determină dacă Omicron reușește să scape de protecția vaccinală.
 
Va fi nevoie de „câteva săptămâni” pentru a înțelege nivelul de transmisibilitate și virulență al noii variante, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al OMS.
 
Pentru Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), este „prematur” să se planifice o adaptare a vaccinurilor la varianta Omicron.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
25,52
Cer senin
Umiditate:61 %
Vint:6,69 m/s
Fri
23
Sat
25
Sun
25
Mon
25
Tue
25
Arhivă Radio Chișinău