Moderna anunță că vaccinul său are o eficiență de 93% la șase luni după a doua doză

  • 05 August 2021 17:05
Moderna anunță că vaccinul său are o eficiență de 93% la șase luni după a doua doză

Compania americană Moderna a anunțat joi că vaccinul ei anti-COVID-19 are o eficiență de aproximativ 93% la șase luni după administrarea celei de-a doua doze, un procent aproape neschimbat în raport cu eficiența sa de 94% demonstrată în studiul clinic inițial, informează Reuters, potrivit Agerpres.

Moderna obține astfel un rezultat favorabil în comparație cu datele anunțate de companiile Pfizer Inc și BioNTech SE săptămâna trecută, potrivit cărora eficiența vaccinului lor scade cu aproximativ 6% la fiecare două luni și ajunge la circa 84% după șase luni de la administrarea celei de-a doua doze.

Ambele vaccinuri, atât Moderna, cât și Pfizer-BioNTech, au la bază tehnologia ARN mesager.

"Vaccinul nostru anti-COVID-19 arată o eficacitate durabilă de 93% într-un interval de șase luni, dar recunoaștem că varianta Delta reprezintă o nouă amenințare importantă, așadar va trebui să rămânem vigilenți", a declarat directorul executiv al companiei Moderna, Stephane Bancel.

Totuși, o doză de supra-rapel va fi necesară înainte de sosirea iernii, întrucât nivelurile de anticorpi vor scădea cel mai probabil de-a lungul timpului, au precizat reprezentanții companiei Moderna.

Anunțul de joi intervine într-o perioadă în care oficiali din domeniul sănătății publice din lumea întreagă participă la dezbateri pentru a afla dacă aceste doze suplimentare sunt sigure, eficiente și necesare, în contextul răspândirii foarte rapide a variantei Delta a noului coronavirus.

Compania Pfizer intenționează să solicite până la sfârșitul acestei luni autorizația necesară pentru administrarea celei de-a treia doze, iar anumite țări, precum Israel, au început deja sau plănuiesc să administreze doze de supra-rapel persoanelor vârstnice și celor vulnerabile.

Candidați la supra-rapel

Compania Moderna a anunțat că studiile sale care vizau trei vaccinuri-candidate pentru a fi folosite ca doză de supra-rapel au produs niveluri robuste de anticorpi împotriva variantelor noului coronavirus, inclusiv împotriva variantelor Beta, Gamma și Delta.

Potrivit companiei americane, nivelurile de anticorpi neutralizanți obținute după supra-rapel s-au apropiat de cele observate după administrarea celei de-a doua doze.

Pentru acest an, Moderna a semnat contracte de 20 miliarde de dolari pentru vaccinul său anti-COVID-19 și vizează să producă între 800 de milioane și 1 miliard de doze.

Moderna are semnate acorduri de 12 miliarde de dolari pentru 2022, cu opțiunea unor vânzări suplimentare de 8 miliarde de dolari, și se așteaptă să producă între 2 miliarde și 3 miliarde de doze anul viitor.

Totuși, compania Moderna nu a putut să țină pasul cu ritmul de producție al rivalului ei mult mai mare Pfizer, care se așteaptă să producă 3 miliarde de doze în acest an și ca veniturile sale din 2021 să depășească 33,5 miliarde de dolari.

Vaccinul anti-COVID-19 produs de Moderna a fost autorizat în Statele Unite pentru utilizare de urgență la adulți în luna decembrie și, de atunci, a primit autorizări de urgență sau condiționate pentru a fi utilizat la adulți în peste 50 de țări.

Compania americană a început în luna iunie procesul de alcătuire a dosarului prin care solicită autorizarea definitivă de către Administrația pentru Alimente și Medicamente din Statele Unite (Food and Drug Administration - FDA) a vaccinului său și se așteaptă să finalizeze dosarul acestei solicitări în luna august.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:5,14 m/s
Sat
12
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău