Modalitate nouă de impozitare a donațiilor. Precizările Ministerului Finanțelor

  • 11 Ianuarie 2020 11:33
Modalitate nouă de impozitare a donațiilor. Precizările Ministerului Finanțelor

Începând cu 1 ianuarie 2020, donațiile sub formă de mijloace bănești se vor impozita în limita în care acestea vor depăși suma totală a veniturilor obținute pe parcursul anului – salariu, dividende, burse, pensii etc. Până la 1 ianuarie se lua în calcul doar venitul impozabil. Cât ține de efectuarea donării de bunuri, regimul fiscal pentru acest tip de tranzacții a rămas neschimbat.

Ministerul Finanțelor menționează într-un răspuns pentru IPN că, în conformitate cu prevederile din Codul Fiscal, persoana care face o donație se consideră că a vândut bunul donat. Venitul în scopuri fiscale este evaluat la valoarea maximă din baza valorică ajustată a bunului donat sau prețul lui de piață la momentul donării.

De exemplu, la donarea unei mașini baza valorică ajustată este prețul de procurare, din care se scade baza valorică. Dacă rezultatul este pozitiv, persoana are obligația de a completa Declarația cu privire la impozitul pe venit, incluzând 50% din rezultatul pozitiv în venitul impozabil – norme valabile începând cu 1 ianuarie 2020.

Creșterea sau pierderea de capital nu este recunoscută în scopuri fiscale în cazul încheierii unui contract de donații între rude de gradul întâi, precum și între soți.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:6,17 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău