Mobilizare majoră a opoziției în Venezuela pentru a revendica victoria în alegerile prezidențiale

  • 17 August 16:30
Mobilizare majoră a opoziției în Venezuela pentru a revendica victoria în alegerile prezidențiale

Opoziția din Venezuela a convocat sâmbătă mitinguri în întreaga țară și în străinătate pentru a revendica victoria în alegerile prezidențiale de la sfârșitul lunii iulie, îndemnându-i pe venezueleni să "continue lupta" împotriva președintelui Nicolas Maduro, care a fost declarat câștigător și ai cărui susținători vor manifesta și ei, transmite France Presse.

"Este extrem de periculos, dar toți cei de aici trebuie să continue lupta și să rămână puternici", a declarat vineri lidera opoziției Maria Corina Machado într-un interviu pe rețelele de socializare, notează Agerpres.

"Tot ce rămâne pentru regim (...) sunt "minciuna, represiunea, violența și demoralizarea. Demoralizarea este strategia regimului", a declarat opozanta, care trăiește în clandestinitate de două săptămâni.

Anunțul realegerii lui Maduro pentru un al treilea mandat a declanșat manifestații spontane, soldate cu 25 de morți, 192 de răniți și 2.400 de arestați, potrivit unor surse oficiale.

Opoziția, care a organizat până în prezent o singură manifestație, la 3 august, a făcut apel la demonstrații de amploare în întreaga țară și în peste 300 de orașe din străinătate. La manifestația de la începutul lunii august, Machado a sosit cu un camion, iar la sfârșitul manifestației s-a urcat pe o motocicletă și a dispărut rapid.

Demonstrația de sâmbătă este "foarte importantă. Va fi o zi istorică (...) este vorba despre unirea unei întregi țări (...) Nu există cale de întoarcere și vom merge până la capăt împreună", a declarat Machado, făcând apel la familii să participe la demonstrații.

La rândul său, guvernul a planificat un "Mare marș național pentru pace și în sprijinul victoriei președintelui nostru Nicolas Maduro" după-amiază la Caracas.

La începutul lunii august, Consiliul Național Electoral (CNE) a ratificat victoria lui Maduro cu 52% din voturi, fără a furniza numărătoarea exactă sau rapoartele secțiilor de votare, susținând că a fost victima unei piraterii informatice.

Potrivit opoziției, care a făcut publice rezultatele obținute de observatorii săi, candidatul său Edmundo Gonzalez Urrutia, care a înlocuit-o pe Machado când aceasta a fost declarată neeligibilă, a câștigat alegerile prezidențiale cu 67% din voturi, rezultat respins de Maduro.

Opoziția și numeroși observatori nu cred în hacking, considerând că este o invenție pentru a evita publicarea numărului exact de voturi.

O mare parte a comunității internaționale a fost, de asemenea, sceptică după ce CNE a anunțat rezultatele oficiale.

Uniunea Europeană (UE), în calitate de organizație, și 22 de țări, printre care Argentina, Canada și Spania, au solicitat vineri, într-o declarație comună citită la Santo Domingo cu ocazia învestirii președintelui dominican Luis Abinader, "publicarea imediată a tuturor protocoalelor originale și verificarea independentă și imparțială a acestor rezultate, de preferință de către o entitate internațională, pentru a garanta respectarea voinței poporului venezuelean". 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Tue
20
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău