Moartea lui George Floyd: Derek Chauvin, pus sub acuzare și pentru crimă de gradul trei

  • 11 Martie 2021 18:27
Moartea lui George Floyd: Derek Chauvin, pus sub acuzare și pentru crimă de gradul trei

Tribunalul din Minneapolis (nordul SUA) care judecă dosarul uciderii afro-americanului George Floyd a acceptat joi solicitarea procurorilor de a reinstitui acuzația de 'crimă de gradul trei' formulată pe numele lui Derek Chauvin, polițistul alb deja acuzat de 'crimă de gradul doi' și 'omucidere involuntară', transmite Reuters.

La 25 mai 2020, Derek Chauvin a rămas cu genunchiul pe gâtul unui american de culoare timp de aproape nouă minute. Înregistrarea video a faptei, devenită virală, a declanșat manifestații de amploare împotriva rasismului și violențelor polițienești în întreaga lume.

Decizia judecătorului Peter Cahill intervine după ce Curtea de Apel a statului Minnesota a hotărât vineri că trebuie să reconsidere acuzația de 'crimă de gradul trei' pe numele lui Chauvin, al cărui proces a început marți cu selecția juraților.

Acuzația de 'crimă de gradul doi" exclude premeditarea, dar presupune intenția de a ucide, în timp ce 'crima de gradul trei' este mai ușor de dovedit întrucât nu mai există noțiunea de intenție, ci trebuie probate doar violențele voluntare care au provocat decesul.

Dacă va fi găsit vinovat la acuzația de 'crimă de gradul doi', Derek Chauvin riscă o pedeapsă de până la 40 de ani de închisoare, iar vinovăția pentru 'crimă de gradul trei' poate aduce până la 25 de ani de închisoare.

Chauvin a fost eliberat în octombrie anul trecut în schimbul unei cauțiuni de 1 milion de dolari. Etapa selecției juraților ar urma să dureze trei săptămâni, iar deschiderea dezbaterilor pe fond este prevăzută pentru 29 martie.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:1,03 m/s
Sun
12
Mon
10
Tue
9
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău