Moara de vânt din satul Gaidar va fi restaurată cu suportul UE

  • 24 Septembrie 2021 10:36
Moara de vânt din satul Gaidar va fi restaurată cu suportul UE

Moara de vânt din satul Gaidar, UTA Găgăuzia, construită la sfârșitul secolului al XIX-lea, va fi restaurată și deschisă publicului cu suportul Programului UE „Măsuri de promovare a încrederii”, implementat de PNUD, comunică MOLDPRES.

Potrivit PNUD, schițele de proiect pentru restaurarea morii de vânt au fost deja elaborate, în baza regulamentelor locale și internaționale privind conservarea patrimoniului cultural, scrie sursa citată.

În procesul de reabilitare vor fi păstrate majoritate elementelor originale, cele care lipsesc sau sunt defecte vor fi înlocuite cu piese noi, păstrând autenticitatea.

În urma procesului de restaurare și conservare, moara de vânt va deveni din nou funcțională. Astfel, vizitatorii vor putea urmări procesul de măcinare a făinii. Capacitatea de lucru a morii este mică, de doar câteva zeci de kilograme pe zi, însă suficientă pentru a face o incursiune în istorie. De asemenea, moara de vânt de la Gaidar va fi inclusă în circuitul turistic. Pentru vizitatori vor fi amenajate spații de agrement. Doritorii vor participa la gătirea preparatelor cu specific local, din făină proaspăt măcinată. Vor fi construite foișoare, conform schiței de proiect. Spațiile adiționale vor fi construite și amenajate de primăria locală.

Moara de vânt din satul Gaidar a fost construită la sfârșitul secolului al XIX-lea. Este în întregime din lemn, inclusiv mecanismele care prelucrează cerealele. Moara a activat până în anul 2005. În Republica Moldova  mai sunt patru asemenea mori de vânt.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:82 %
Vint:3,09 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău