Theresa May | Uniunea Europeană și Marea Britanie analizează posibilitatea extinderii cu "câteva luni" a perioadei de tranziție post-Brexit

  • 18 Octombrie 2018 17:48
Theresa May | Uniunea Europeană și Marea Britanie analizează posibilitatea extinderii cu

Premierul britanic Theresa May a confirmat joi că Uniunea Europeană și Marea Britanie analizează posibilitatea extinderii cu 'câteva luni' a perioadei de tranziție post-Brexit, pentru a evita apariția unei frontiere dure între Irlanda și Irlanda de Nord, transmite MOLDPRES cu referire la AGERPRES și Press Association.

În a doua zi a summitului european, premierul britanic a spus că s-au înregistrat 'progrese importante' atât în privința acordului legat de ieșirea Marii Britanii din UE cât și în stabilirea viitoarelor relații cu blocul comunitar. Continuă însă impasul privind crearea unui viitor mecanism care să garanteze că nu va apărea o așa-numită 'frontieră dură' între Irlanda și Irlanda de Nord.

'O idee nouă care a apărut - și este doar o idee în acest moment - o constituie crearea unei opțiuni pentru a extinde perioada de tranziție cu câteva luni, și ar fi doar o chestiune de luni', a declarat Theresa May în fața presei.

Ea și-a manifestat însă speranța că nu va fi nevoie de o asemenea prelungire dincolo de luna decembrie 2020, când ar urma să se încheie perioada de tranziție deja convenită, și a subliniat că prioritatea ei este ca viitoarea relație dintre Marea Britanie și blocul comunitar să fie implementată până în decembrie 2020, astfel încât să nu mai fie nevoie de extinderea tranziției post-Brexit.

Premierul britanic a insistat că ar accepta o extindere a acestei tranziții numai dacă se va dovedi că viitoarea relație dintre Marea Britanie și UE va fi imposibil de implementat până în decembrie 2020.

Agenția Press Association notează că Theresa May s-a confruntat cu o reacție negativă a susținătorilor Brexitului, după ce în ziua precedentă ea ar fi evocat posibilitatea prelungirii perioadei de tranziție cu un an, adică până în decembrie 2021.

Fostul lider al partidului eurosceptic UKIP și de asemenea lider al campaniei pro-Brexit la referendumul din 2016, Nigel Farage, a declarat că orice prelungire a perioadei de tranziție poate să întârzie ieșirea Marii Britanii din UE chiar și până la scrutinul legislativ din mai 2022, iar aceasta 'ar putea însemna că nu vom mai ieși niciodată' din UE.

Sursa: MOLDPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău