”Mizerie și agresiune pe plajele NATO” sau de ce propaganda rusă murdărește imaginea unui mic stat balcanic

  • 01 Mai 2017 20:22
”Mizerie și agresiune pe plajele NATO” sau de ce propaganda rusă murdărește imaginea unui mic stat balcanic

Autoritățile ruse, care au promis să „riposteze“ în cazul aderării Muntenegrului la NATO, încercă să lovească în principalul sector al economiei din Muntenegru – turismul.

În ultimele săptămâni, mass-media rusă a început să deruleze o campanie activa de discreditare a Muntenegrului, în paralel cu o publicitate agresivă pentru turismul în Crimeea și Soci, scrie Radio Liberty, scrie paginaderusia.ro.

Hoteluri confortabile, excursii captivante și plaje pentru orice gust. Dacă ar fi să ne luăm dupa presa ruseasca, nici pomină de așa ceva în Muntenegru. Din contra, propaganda moscovita îl bombardeaza pe telespectatorul rus cu știri despre cum Muntenegru a devenit noul punct de tranzit în traficul de arme, droguri și sclave sexuale pentru Europa de Vest. Și parca nu ar fi destul, acum, mica republica balcanica de pe coasta adriatica se alătură NATO, urmând să satisfaca toate ”poftele agresive” al Occidentului, să organizeze provocări și să aresteze turisti rusi pentru a-i extrada în SUA, sub pretextul unor crime imaginare! Toate aceste teze stau la baza noii campanii de propaganda care a început în mass-media rusă înainte de deschiderea sezonului turistic.

Nu întâmplător. Turiștii ruși ocupa primele locuri dupa numarul vizitatorilor străini în Muntenegru. Cetățeni ruși reprezintă un sfert din fluxul turistic și aproximativ 30 la suta din companiile străine înregistrate. În 2016, veniturile din turism ale  Muntenegrului sunt estimate la 850 de milioane de euro. Din 2012, aceste venituri au crescut cu aproape 15 la suta si reprezinta o cincime din PIB-ul țării.

Aparent, Ministerul rus de Externe a decis să corecteze această statistica, comunicand zilele trecute despre „isteria anti-rusa“ declanșata în Muntenegru și „situația nefavorabilă“ creata pentru turiștii și oamenii de afaceri rusi.

Acest val de acuzatii a coincis cu finalizarea procesului de integrare a Muntenegrului în NATO și a anchetei privind tentativa de lovitura de stat din Muntenegru, pentru care sunt acuzati, printre altii, și doi cetățeni ruși.

În fapt, campania mediatica împotriva Muntenegrului a început de la sfârșitul anului 2015, când țara a primit invitația oficiala de a adera la NATO. De atunci, Ministerul Afacerilor Externe și mass-media pro-Kremlin nu au făcut niciun secret din faptul ca ar dori înfrângerea liderului muntenegrean Milo Djukanovic, care a impus directia integrarii tarii in lumea occidentala.

Astăzi, Kremlinul pare sa nu-și mai amintească cum îi mulțumea lui Djukanovic ca a creat condițiile perfecte pentru oamenii de afaceri din Rusia, sau cum a acordat președintelui muntenegrean Filip Vujanović distinctia pentru „Activitate remarcabila în întărirea unității popoarelor ortodoxe și promovarea valorilor creștine“.

Și asta în pofida faptului ca, la acea vreme, autoritățile din Muntenegru deja au anunțat planul individual de aderare la NATO. Dar, în urmă cu opt ani, în Rusia încă nimeni nu era așa înverșunat împotriva NATO.

Acum se impun noi accente: presa ruseasca ia in derâdere mărimea teritoriului Republicii Muntenegru și al armatei sale. Declara ca alegerile din Muntenegru au fost castigate de Djukanovic numai – ”și evident pentru presa rusa” – cu ajutorul falsurilor, și îi promit un „Maidan cu tentă caucaziană“.

În plus, îl acuza pe (acum fostul premier) Djukanovic de contrabandă cu organe umane.

Una dintre ideile proaspete a propagandistilor din Rusia a fost sa interzica importul de vinuri și să încerce să deturneze fluxul turistic rusesc în alte directii.

Cu toate acestea, observatorii locali nu dramatizeaza situația. Experții în domeniul turismului cred ca, dimpotrivă, campania negativă în presa rusă a stimulat interesul față de Muntenegru. Turismul din Muntenegru ar putea fi afectat doar daca Rusia va decide să interzică zborurile charter, așa cum a facut la un moment dat cu Turcia si Egiptul. Va fi într-adevăr o lovitură grea, dar Organizația Națională a Turismului din Muntenegru este încrezătoare că acest lucru nu se va întâmpla, susține Radio Liberty.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,4
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:2,57 m/s
Sat
12
Sun
16
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău