Mitropolitul Basarabiei, de Ziua Independenței Republicii Moldova: „Este un moment de reflecție asupra rolului esențial pe care BOR l-a avut în păstrarea și transmiterea identității noastre”
-
27 August 09:40
Astăzi, 27 august, când Republica Moldova marchează 33 de ani de la proclamarea Independenței, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, ÎPS Părinte Petru, a venit cu un cuvânt de felicitare, subliniind faptul că această sărbătoare națională „este un moment de profundă reflecție asupra rolului esențial pe care Biserica Ortodoxă Română l-a avut în păstrarea și transmiterea identității noastre lingvistice, etnice și spirituale, începând cu secolul al XIX-lea, când acest pământ a fost smuls cu durere de la Țara-Mamă”, transmite Radio Chișinău.
„Mitropolia Basarabiei, care la anul se pregătește să aniverseze centenarul său, a fost mereu un stâlp de susținere pentru poporul nostru. Cu același discurs evanghelic și cu o grijă pastorală și socială neclintită, Mitropolia noastră a fost un centru de cultură și spiritualitate, tipărind cărți, deschizând instituții de învățământ, investind în patrimoniul național, construind biserici și mănăstiri și formând personalități care au schimbat cursul istoriei. Din păcate, mulți dintre cei care au contribuit la aceste realizări au fost prigoniți, exilați sau chiar uciși, dar nu au încetat niciodată să se roage și să lupte pentru libertatea și demnitatea poporului nostru, păstrând vie nădejdea unei renașteri naționale”, a spus ÎPS Părinte Petru în mesajul său de felicitare.
De asemenea, Mitropolitul Basarabiei a subliniat faptul că, după obținerea Independenței Republicii Moldova, reactivarea Mitropoliei Basarabiei „a fost poate cea mai mare realizare națională, un rod al rugăciunilor și al sacrificiilor făcute de generații întregi de creștini”.
„Astăzi, privim cu nădejde la viitorul nostru ca neam și ca țară, cu credința că Dumnezeu ne va ocroti în continuare. În ciuda tuturor încercărilor prin care am trecut în ultimele trei decenii, Biserica Ortodoxă Română din Basarabia a reușit să reziste și să cunoască o dinamică extraordinară, aflată într-o continuă ascensiune. Acest progres nu ar fi fost posibil fără sprijinul cercetătorilor, intelectualilor, clericilor, politicienilor onești și iubitori de neam și credință, de pe ambele maluri ale Prutului, care au contribuit la deșteptarea conștiinței naționale, datorită căreia din ce în ce mai mulți români din Basarabia redescoperă adevărul identității lor și se unesc sub stindardul credinței și al libertății spirituale”, a mai menționat Înaltpreasfințitul Petru.