Mitropolia Basarabiei a recâștigat drepturile de proprietate asupra a peste 650 de edificii

  • 20 Mai 2016 18:55
Mitropolia Basarabiei a recâștigat drepturile de proprietate asupra a peste 650 de edificii

Mitropolia Basarabiei și-a recâștigat în instanță dreptul de proprietate asupra a peste 650 de edificii cu statut de monument protejat, înscrise în Registrul Național al monumentelor, după ce Curtea de Apel Chișinău i-a dat câștig de cauză într-un litigiu mai vechi cu Ministerul Culturii și Mitropolia Chișinăului și a întregii Moldove. Decizia…

Mitropolia Basarabiei și-a recâștigat în instanță dreptul de proprietate asupra a peste 650 de edificii cu statut de monument protejat, înscrise în Registrul Național al monumentelor, după ce Curtea de Apel Chișinău i-a dat câștig de cauză într-un litigiu mai vechi cu Ministerul Culturii și Mitropolia Chișinăului și a întregii Moldove. Decizia este definitivă și executorie, dar cu drept de recurs la Curtea Supremă de Justiție în termen de 2 luni.

Mitropolia Basarabiei își revendică drepturile de proprietate asupra a peste 650 de  edificii, care în prezent sunt administrate de Ministerul Culturii, și care i-au aparținut până în 1944 când au fost confiscate de statul sovietic. Acestea au fost transmise Ministerului Cuturii pe un termen de 50 de ani în 2003, printr-un ordin al premierului de atunci, Vasile Tarlev. La rândul său, Ministerul le-a transmis în folosință Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove pe un termen nelimitat.

În 2009, după schimbarea puterii politice de la Chișinău, Înalt Preasfințitul Petru, Mitropolitul Basarabiei, a cerut de la Ministerul Culturii copiile contractelor de colaborare încheiate de acesta cu Mitropolia Moldovei, în 2003 și 2008. Ministerul a refuzat să prezinte informația solicitată, motiv pentru care a fost acționat în judecată pentru îngrădirea accesului la informație. De asemenea, Mitropolia Basarabiei a cerut în instanță anularea celor două contracte și transmiterea celor peste 650 de biserici și mănăstiri comunităților locale.

În așa fel, susține preotul Ioan Cosoi, secretar al Mitropoliei Basarabiei, va fi corectată o nedreptate în urma căreia în gestiunea Mitropoliei Moldovei au ajuns clădiri care niciodată nu i-au aparținut de drept.

„Pe parcursul anilor nici o autoritate nu a verificat corectitudinea gestionării acestor clădiri de cult, au avut loc distrugeri ale patrimoniului național. Astfel, în posesia de iure a Mitropoliei Chișinăului și a întregii Moldove au ajuns biserici și alte clădiri de cult care niciodată nu au fost în posesia de facto a acesteia. Abuzându-se de contractul care îi asigura monopolul absolut asupra tuturor clădirilor bisericești incluse în Registrul de stat al monumentelor, mai multe parohii din cadrul Mitropoliei Basarabiei au fost evacuate din clădirile în care oficiau servicii religioase de mai mulți ani. Existența mențiunii precum că toate obiectele ecleziastice sunt înregistrate doar ca fiind ale Mitropoliei Chișinăului și a întregii Moldove a fost utilizată împotriva comunităților care de fapt au dorit trecerea în subordinea canonică a Mitropoliei Basarabiei, dar care erau șantajate să o facă sub riscul pierderii posesiei clădirii bisericești. Mitropolia Basarabiei își exprimă speranța că decizia Curții de Apel Chișinău din 17 mai 2016, dată cu titlu executoriu, va fi executată de către Ministerul Culturii al Republicii Moldova, iar Guvernul își va aduce actele în concordanță cu această hotărâre”, a constatat Părintele Ioan Cosoi.

Amintim că la 8 noiembrie 2010 ministrul de atunci al Culturii, Boris Focșa declara că va semna o tranzacție de împăcare cu Mitropolia Basarabiei, prin care se obliga să rezilieze contractele semnate de către instituția de stat în perioada guvernării comuniste. Procedura legală prevede ca tranzacția să fie aprobată de instanță. Ulterior, Ministerul a venit cu o notă informativă în care a negat existența unei asemenea scrisori.

Oficiali din cadrul  Ministerului Culturii, responsabili de acest caz, nu au răspuns la telefon pentru a comenta decizia Curții de apel Chișinău.

Nici Mitropolia Moldovei nu a comentat decizia Curții de Apel.

Amintim că Mitropolia Basarabiei a fost reactivată la 14 septembrie 1992, iar în decembrie 1992 a intrat sub jurisdicția Patriarhiei Române. Mai mulți ani autoritățile moldovenești au refuzat s-o înregistreze. La 13 decembrie 2001, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat Republica Moldova pentru acest caz, obligând autoritățile s-o înregistreze.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău