Mitropolia Basarabiei cere repetat organelor competente să aplice legea privind situația bisericii din Dereneu

  • 05 Aprilie 2018 17:49
Mitropolia Basarabiei cere repetat organelor competente să aplice legea privind situația bisericii din Dereneu

Mitropolia Basarabiei urmăreşte cu sporită îngrijorare situaţia creată în jurul parohiei „Adormirea Maicii Domnului” de la Dereneu, raionul Călărași.

Din cauza inactivităţii și complicității organelor de poliţie timp de aproape o lună, sunt încălcate în mod grosolan drepturile majorităţii covârșitoare a creştinilor din parohie de a se rugă în propriul lor locaş se cult.

Creștinii binecuvântați din Dereneu sunt nevoiţi să suporte, împreună cu preotul lor canonic paroh Florin Marin, teroarea unui grup mic, dar agresiv de persoane, care prin comportamentul lor provocator lasă să se înţeleagă că protecţia de care beneficiază le permite să facă orice doresc ei.

Mitropolia Basarabiei cere repetat şi insistent organelor competente ale Republicii Moldova:

1. Să aplice legea şi să acţioneze respectând drepturile tuturor cetăţenilor statului Republica Moldova;

2. Să asigure un tratament fără discriminare faţă de toate cultele religioase din Republica Moldova;

3. Să nu acorde facilități şi favoruri cultului religios - Mitropolia Chișinăului și a întregii Moldove (Patriarhia Moscovei) în detrimentul altor culte religioase (a se vedea acțiunile din 18 martie 2018 şi 3 aprilie 2018);

4. Să asigure securitatea enoriașilor și adepților Mitropoliei Basarabiei care sunt prigoniți, intimidați şi ameninţaţi de către adepții agresivi și violenți ai Mitropoliei Chișinăului și a întregii Moldove (Patriarhia Moscovei);

Mitropolia Basarabiei solicită intervenția Ministerului Afacerilor Interne și a subdiviziunilor sale, precum și a Ministerului Justiției, pentru a asigura respectarea drepturilor prevăzute de art. 9 al Convenției Europene pentru Drepturile Omului, de a repune în Parohia ”Adormirea Maicii Domnului” în posesia legală a clădirii bisericii parohiale.

Aflându-ne în Săptămâna MareMitropolia Basarabiei face apel personal către Mitropolitul Vladimir Cantarean  să se implice și să nu admită ca în Slăvita Noapte a Învierii să fie limitate drepturile enoriașilor și adepților Mitropoliei Basarabiei să beneficieze de posibilitatea de intra în sfântul locaş spre închinare la sfintele moaşte şi alte obiecte sfinte aflate în biserică şi adunate, în timp, de părintele Florin Marin.

În momentul de față și la începutul atacului bisericii unicul posesor legal, potrivit extraselor din registrul bunurilor imobile este exclusiv parohia cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” sub conducerea preotului canonic paroh Marin Florin. Mai mult ca atât, potrivit Adunării generale a satului Dereneu organizată în data de 18.03.2018, majoritatea covârşitoare a locuitorilor satului au optat pentru rămânerea parohiei în subordinea canonică a Mitropoliei Basarabiei.

Momentan nu există niciun act judecătoresc prin care s-ar fi dispus că, clădirea bisericii să fi fost transmisă noii comunități create în data de 11 martie 2018 de către un grup de oameni susținuți de către Episcopia de Ungheni și Nisporeni (Patriarhia Rusă de la Moscova). De altfel, nici în ziua de 5 martie 2018, când sfântul locaş din Dereneu a fost acaparat samavolnic de un grup de persoane, care se declară supuși ai Patriarhiei Moscovei, nu exista nicio entitate religioasă care ar fi fost în drept să dispună de bun.

Mitropolia Basarabiei solicită Delegației Uniunii Europene, Ambasadei SUA, Ambasadei României, ca și parteneri de dezvoltare ai autorităților, să monitorizeze mai îndeaproape această situație, în mod deosebit comportamentul agresiv al reprezentanților Episcopiei de Ungheni și Nisporeni (Patriarhia Rusă de la Moscova), şi lipsa de reacție promptă și adecvată din partea autorităților competente.

Amintim că în ziua, 5 martie 2018, biserica din Dereneu, aflată sub oblăduirea canonică a Mitropoliei Basarabiei a făcut obiectul unui atac violent din partea unui mic grup de persoane agresive din satul Dereneu, fiind coordonate de preotul Vadim Corostinschi, secretar al Eparhiei de Ungheni şi Nisporeni (Patriarhia Rusă).

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chişinău
7,9 °C
nori împrăștiați
Umiditate:49 %
Vint:3,1 m/s
Sat
4 °C
Sun
7 °C
Mon
6 °C
Tue
5 °C
Wed
7 °C

Curs oficial BNM 21 Februarie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.1865 0.0975
USD 17.7719 0.0829
RON 4.0068 0.0131
UAH 0.7293 0.0064
RUB 0.2786 0.0005
Arhivă Radio Chișinău