Mitropolia Basarabiei cere repetat organelor competente să aplice legea privind situația bisericii din Dereneu

  • 05 Aprilie 2018 17:49
Mitropolia Basarabiei cere repetat organelor competente să aplice legea privind situația bisericii din Dereneu

Mitropolia Basarabiei urmărește cu sporită îngrijorare situația creată în jurul parohiei „Adormirea Maicii Domnului” de la Dereneu, raionul Călărași.

Din cauza inactivității și complicității organelor de poliție timp de aproape o lună, sunt încălcate în mod grosolan drepturile majorității covârșitoare a creștinilor din parohie de a se rugă în propriul lor locaș se cult.

Creștinii binecuvântați din Dereneu sunt nevoiți să suporte, împreună cu preotul lor canonic paroh Florin Marin, teroarea unui grup mic, dar agresiv de persoane, care prin comportamentul lor provocator lasă să se înțeleagă că protecția de care beneficiază le permite să facă orice doresc ei.

Mitropolia Basarabiei cere repetat și insistent organelor competente ale Republicii Moldova:

1. Să aplice legea și să acționeze respectând drepturile tuturor cetățenilor statului Republica Moldova;

2. Să asigure un tratament fără discriminare față de toate cultele religioase din Republica Moldova;

3. Să nu acorde facilități și favoruri cultului religios - Mitropolia Chișinăului și a întregii Moldove (Patriarhia Moscovei) în detrimentul altor culte religioase (a se vedea acțiunile din 18 martie 2018 și 3 aprilie 2018);

4. Să asigure securitatea enoriașilor și adepților Mitropoliei Basarabiei care sunt prigoniți, intimidați și amenințați de către adepții agresivi și violenți ai Mitropoliei Chișinăului și a întregii Moldove (Patriarhia Moscovei);

Mitropolia Basarabiei solicită intervenția Ministerului Afacerilor Interne și a subdiviziunilor sale, precum și a Ministerului Justiției, pentru a asigura respectarea drepturilor prevăzute de art. 9 al Convenției Europene pentru Drepturile Omului, de a repune în Parohia ”Adormirea Maicii Domnului” în posesia legală a clădirii bisericii parohiale.

Aflându-ne în Săptămâna MareMitropolia Basarabiei face apel personal către Mitropolitul Vladimir Cantarean  să se implice și să nu admită ca în Slăvita Noapte a Învierii să fie limitate drepturile enoriașilor și adepților Mitropoliei Basarabiei să beneficieze de posibilitatea de intra în sfântul locaș spre închinare la sfintele moaște și alte obiecte sfinte aflate în biserică și adunate, în timp, de părintele Florin Marin.

În momentul de față și la începutul atacului bisericii unicul posesor legal, potrivit extraselor din registrul bunurilor imobile este exclusiv parohia cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” sub conducerea preotului canonic paroh Marin Florin. Mai mult ca atât, potrivit Adunării generale a satului Dereneu organizată în data de 18.03.2018, majoritatea covârșitoare a locuitorilor satului au optat pentru rămânerea parohiei în subordinea canonică a Mitropoliei Basarabiei.

Momentan nu există niciun act judecătoresc prin care s-ar fi dispus că, clădirea bisericii să fi fost transmisă noii comunități create în data de 11 martie 2018 de către un grup de oameni susținuți de către Episcopia de Ungheni și Nisporeni (Patriarhia Rusă de la Moscova). De altfel, nici în ziua de 5 martie 2018, când sfântul locaș din Dereneu a fost acaparat samavolnic de un grup de persoane, care se declară supuși ai Patriarhiei Moscovei, nu exista nicio entitate religioasă care ar fi fost în drept să dispună de bun.

Mitropolia Basarabiei solicită Delegației Uniunii Europene, Ambasadei SUA, Ambasadei României, ca și parteneri de dezvoltare ai autorităților, să monitorizeze mai îndeaproape această situație, în mod deosebit comportamentul agresiv al reprezentanților Episcopiei de Ungheni și Nisporeni (Patriarhia Rusă de la Moscova), și lipsa de reacție promptă și adecvată din partea autorităților competente.

Amintim că în ziua, 5 martie 2018, biserica din Dereneu, aflată sub oblăduirea canonică a Mitropoliei Basarabiei a făcut obiectul unui atac violent din partea unui mic grup de persoane agresive din satul Dereneu, fiind coordonate de preotul Vadim Corostinschi, secretar al Eparhiei de Ungheni și Nisporeni (Patriarhia Rusă).

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:3,6 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău