Miting de comemorare a Veteranilor de Război la Țiganca (FOTO)

  • 29 Aprilie 2015 18:12
Miting de comemorare a Veteranilor de Război la Țiganca (FOTO)

La Cimitirul de onoare al eroilor români de la Țiganca, în raionul Cantemir, a avut loc miercuri, 29 aprilie, un miting de comemorare și depuneri de flori cu prilejul Zilei Veteranilor de Război.

În memoria ostașilor români, a fost oficiat un ceremonial religios, de un sobor de preoți condus de Mitropolitul Basarabiei, ÎPS Petru.

”Cei pe care îi comemorăm astăzi sunt adevărați mucenici. Și-au dat viața pentru credință, neam și Adevăr. Au luptat pentru ca copiii noștrisă  poată vorbi în graiul strămoșesc, în limba română”, sunt câteva din cuvintele rostite în memoria miilor de ostași români căzuți în luptele sângeroase din cel de-al Doilea Război Mondal, de către Mitropolitul Basarabiei, Înaltpreasfințitul Petru.

”Anul acesta, în comun Republica și România îi comemorează pe cei care și-au dat viața pentru construirea și nașterea României Moderne. Țiganca este un loc care a văzut tragediile celui de-al Doilea Război Mondial, un loc care a consemnat jertfele Armatei Române pentru pământul strămoșesc”, a declarat Ambasadorul României la Chișinău, Marius Lazurca.

La Cimitirul de Onoare de la Țiganca s-au depus coroane de flori cu panglici tricolore, a avut loc salutul gărzii de onoare și s-au interpretat imnurile României și Republicii Moldova. La ceremonie au participat și ministrul adjunct al Apărării, Ana Vasilache.

În Bătălia de la Țiganca, din vara anului 1941, și-au pierdut viața mii de ostași români, fiind considerată de istorici drept cea mai mare și mai sângeroasă bătălie pentru reîntregirea Țării.

Cimitirul de Onoare de la Țiganca, unde pe vremea celui de-al Doilea Război Mondial au fost îngropați 1029 de soldații români, a fost transformat în perioada sovietică în fermă de vite. Cimitirul a fost reconstruit în 2006, cu contribuția statului român, ceremonie la care a participat atunci și Regele Mihai al României

În total, pe teritoriul Republicii Moldova sunt 300 de cimitire unde sunt înmormântați aproape 9.000 de ostași români.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:2,57 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
20
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău