Misiunea spațială ExoMars, pregătită pentru lansarea sa programată în luna septembrie

  • 19 Ianuarie 2022 19:04
Misiunea spațială ExoMars, pregătită pentru lansarea sa programată în luna septembrie

Robotul european al viitoarei misiuni spațiale ExoMars, care va fora la mare adâncime sub nivelul scoarței planetei Marte, este pregătit pentru a fi lansat în spațiu în septembrie 2022, a anunțat miercuri Agenția Spațială Europeană (ESA), relatează AFP, potrivit Agerpres.

Lansarea acestei misiuni spațiale ruso-europene, prevăzută inițial în 2020, a trebuit să fie amânată pentru anul 2022 din cauza pandemiei de COVID-19 și a unor probleme tehnice.

"Toate instrumentele" de la bordul roverului Rosalind Franklin, creat de ESA, "sunt pregătite pentru lansare, mai rămân doar câteva reglaje minore de finalizat în această lună", a precizat ESA într-un comunicat.

"Suntem convinși că vom fi pregătiți pentru lansarea din septembrie", a precizat Pietro Baglioni, inginerul care conduce echipa însărcinată cu coordonarea roverului. Acesta din urmă va fi depus pe scoarța marțiană cu ajutorul unui modul rusesc de asolizare, denumit "Kazacioc".

Testarea parașutelor roverului, realizată în noiembrie și decembrie la mare altitudine, a avut succes. Este vorba despre o etapă cheie pentru a asigura coborârea lentă și în siguranță a roverului european pe scoarța "Planetei Roșii".

De asemenea, o replică a roverului a coborât "pentru prima dată cu succes de pe platforma sa de asolizare" în timpul simulărilor, precizează comunicatul publicat de ESA.

Acea coborâre a roverului reprezintă "o operațiune crucială", care va trebui să fie realizată "foarte lent". Roverul a fost conceput pentru a putea să coboare panta abruptă a rampelor modulului de asolizare, "însă echipei de control de pe Terra îi va reveni sarcina de a alege rampa cea mai sigură".

Roverul Rosalind Franklin și modulul de asolizare se află pentru moment într-o sală goală deținută de compania Thales Alenia Space în orașul italian Torino. După o examinare finală în luna aprilie, cele două dispozitive vor fi transportate spre locul lansării lor în spațiu, cosmodromul Baikonur din Kazahstan.

Roverul misiunii ExoMars a fost conceput pentru a executa foraje în scoarța marțiană până la o adâncime de doi metri, considerată suficient de mare pentru a avea acces la eventuale materii organice, care ar putea să fie conservate în profunzimile planetei Marte de 4 miliarde de ani.

În acea perioadă îndepărtată, planeta Marte semăna mai mult cu Terra decât seamănă în zilele noastre, întrucât prezenta condițiile necesare pentru a putea să găzduiască viața, fapt care îi face pe oamenii de știință să spere în descoperirea urmelor lăsate de forme străvechi de viață microbiană. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău