Misiunea Socială Diaconia a Mitropoliei Basarabiei, grupuri de inițiativă civică în 10 localități din Republica Moldova

  • 12 Iunie 20:05
Misiunea Socială Diaconia a Mitropoliei Basarabiei, grupuri de inițiativă civică în 10 localități din Republica Moldova

Misiunea Socială „Diaconia” a Mitropoliei Basarabiei continuă să dezvolte proiecte sociale în localitățile din Republica Moldova. Prin intermediul proiectului „Dezvoltare comunitară rurală”, în satul Batîr a fost renovat cimitirul. Grupul de inițiativă creat de Diaconia a mobilizat localnicii, dar și cetățenii din diaspora și s-a reușit îndeplinirea misiunii, transmite InfoPrut.

În cadrul proiectului „Dezvoltare comunitară rurală”, Misiunea Socială Diaconia a Mitropoliei Basarabiei a creat grupuri de inițiativă civică în 10 localități din Republica Moldova. La Batîr, oamenii s-au mobilizat și au renovat cimitirul – au pus pavaj, au schimbat poarta, au renovat gardul și alte utilități, transmite sursa citată.

Ei au trecut mai multe cursuri, au învățat cum să atragă resurse, cum să fie o echipă. Au reușit cu grupul să adune o sumă de 170 de mii de lei și au scos cu brio această activitate”, a declarat Nadejda Tcaciov, facilitator comunitar.

La rândul său, preotul Ioan Cosoi, coordonatorul de proiecte sociale în cadrul Misiunii Sociale „Diaconia”, a explicat că de patru ani „facem dezvoltare comunitară”. „Ceea ce presupune consolidarea, crearea și dezvoltarea unor grupuri de inițiative locale. Pe de altă parte în școală se întâmplă la fel cu un grup de copii, numit parlamentul copiilor și ei au și mini-granturi care le implementează în comunitatea lor, identifică nevoia”, a punctat sursa.

Grupul de inițiativă a mobilizat și diaspora, care a contribuit cu 20 de mii de lei.

Aceasta a fost o dorință a locuitorilor deoarece nu s-a renovat de când a fost construit acest cimitir. Era într-o stare deplorabilă, gardul era stricat, în unele locuri lipsea. Au mai rămas niște bani, care vor fi utilizați pentru constucția unei porțiuni de drum, care leagă drumul central cu cimitirul”, a subliniat Nina Siloci, membru al grupului comunitar „Speranța”:

Totodată, preotul Ioan Cosoi și-a exprimat dorința ca grupul de inițiativă să rămână în continuare activ și „să creăm o rețea de localități pe care să-i ghidăm spre intervenții sociale, spre ajutorarea oamenilor în nevoie”.

În prezent, Misiunea Diaconia dezvoltă proiecte în 81 de comunități cu implicarea unei echipe de zeci de voluntari.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:0,89 m/s
Fri
16
Sat
13
Sun
8
Mon
5
Tue
7

Curs oficial BNM 21 Octombrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.1857 0.0281
USD 17.3514 0.0614
RON 4.0782 0.0058
UAH 0.6625 0.0038
RUB 0.2445 0.0004
Arhivă Radio Chișinău