Misiunea OSCE salută decizia de a certifica faptele de stare civilă ale transnistrenilor

  • 30 Mai 2019 14:59
Misiunea OSCE salută decizia de a certifica faptele de stare civilă ale transnistrenilor

Șeful Misiunii OSCE în Moldova, Claus Neukirch, salută decizia Guvernului Republicii Moldova de a adopta documentul întitulat: „Instrucțiuni privind certificarea faptelor de stare civilă produse și consemnate în localitățile din stânga Nistrului și în municipiul Tighina”, transmite IPN.

„Prin adoptarea acestei decizii, Guvernul protejează drepturile omului în raport cu  persoanele care locuiesc în Transnistria. Eu apreciez înalt acest pas important,” a spus Claus Neukirch, citat într-un comunicat de presă al Misiunii OSCE în Moldova.

Instrucțiunile adoptate la 29 mai vor simplifica procedura de recunoaștere și înregistrare a căsătoriilor, divorțurilor, nașterilor și deceselor consemnate în regiunea transnistreană. Șeful Misiunii a subliniat că noile proceduri vor contribui la îmbunătățirea accesului persoanelor la educație, asistență medicală și alte servicii vitale de bază și a reamintit că importanța recunoașterii legitimității aranjamentelor juridice, cum ar fi faptele de stare civilă, a fost subliniată în mai multe hotărâri ale Curții Europene a Drepturilor Omului.

„În cursul ultimelor săptămâni, Chișinăul și Tiraspolul au dat dovadă de leadership prin luarea deciziilor care au îmbunătățit situația oamenilor. Sunt convins că această măsură va consolida în continuare încrederea obținută în ultimii ani în procesul de reglementare transnistreană”, a spus Claus Neukirch.

Părțile discută în mod regulat problemele legate de starea civilă și documentarea populației în cadrul grupurilor tematice de lucru ale experților, care rămân a fi o platformă viabilă pentru dialog în procesul de reglementare transnistreană.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,6 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău