Misiunea FMI își încheie vizita în R. Moldova

  • 15 Iulie 2016 15:27
Misiunea FMI își încheie vizita în R. Moldova

Misiunea Fondului Monetar Internațional care se află în Republica Moldova pentru a iniția discuții privind un posibil program susținut de FMI își încheie vineri, 15 iulie, vizita în Republica Moldova.

Deocamdată nu sunt cunoscute prea multe detalii sau concluzia la care au ajuns reprezentanții Fondului în cadrul acestei vizite. Experții economici sunt însă sceptici că un Memorandum cu FMI ar putea fi semnat la finalul acestei misiuni.

Misiunea se află a Chișinău de la 5 iulie, scopul acesteia fiind de a ajunge la un acord privind un set de politici care să contribuie la menținerea stabilității macroeconomice, îmbunătățirea guvernării corporative și sporirea transparenței acționarilor în sectorul bancar, precum și să stimuleze creșterea economică durabilă și cuprinzătoare.

Deocamdată nu se cunosc detalii ale acestei vizite, cu excepția unor întrevederi oficiale cu primele persoane în stat. Zilele trecute misiunea a avut discuții cu președintele Parlamentului, Andrian Candu. Discuția s-a axat pe stadiul implementării strategiei de reformă a sectorului financiar-bancar și etapele la care se află elaborarea și adoptarea legislației privind crearea unor noi instrumente de reglementare și supraveghere a Băncii Naționale a Moldovei, după cum comunica serviciul de presă al Legislativului.

Pentru a putea semna un acord cu FMI, Republica Moldova trebuie să înregistreze rezultate concrete, a declarat pentru Radio Chișinău analistul economic Sergiu Gaibu. Chiar dacă în domeniul financiar-bancar au mai fost realizate unele reforme, alte domenii cum ar fi justiția sau combaterea corupției înregistrează restanțe. În cel mai bun caz acordul ar putea fi semnat către sfârșitul anului, iar primii bani să-i obținem la începutul anului viitor, consideră Sergiu Gaibu.

Amintim că ultimul Memorandum cu FMI Republica Moldova l-a semnat în 2010. El prevedea acordarea unei asistențe de aproximativ 570 de milioane de dolari. Republica Moldova însă nu și-a îndeplinit toate angajamentele și a ratat ultima tranșă de peste 70 de milioane în contextul crizei politice din 2013.

Republica Moldova are nevoie de un Acord cu FMI și pentru a putea debloca alte finanțări externe, în special din partea Comisiei Europene. De dialogul cu FMI depinde și acordarea primei tranșe din creditul de 150 de milioane de euro din partea României.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
-3,76
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:0,51 m/s
Wed
1
Thu
5
Fri
6
Sat
5
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău