Misiunea ENEMO a raportat unele nereguli la alegerile parlamentare

  • 26 Februarie 12:15
Misiunea ENEMO a raportat unele nereguli la alegerile parlamentare

Misiunea ENEMO de observare a alegerilor parlamentare din Republica Moldova a raportat unele nereguli în timpul campaniei electorale și în ziua scrutinului. Reprezentanții misiunii au calificat campania electorală din Republica Moldova drept una intensă, marcată de acuzații între concurenții electorali.

Misiunea ENEMO de observare a alegerilor parlamentare din Republica Moldova a constatat unele nereguli în ziua scrutinului, precum cazurile de transport organizat în masă al alegătorilor din stânga Nistrului și s-a referit la acuzațiile de cumpărare a voturilor raportate autorităților de mai mulți actori politici.

Observatorii internaționali au declarat că ziua alegerilor a fost în linii generale calmă, însă campania electorală a fost marcă de acuzații reciproce între concurenții electorali. ENEMO a amintit despre folosirea abuzivă a resurselor administrative și presiunile asupra angajaților din sectorul public, raportate de politicieni și societatea civilă.

Reprezentanții ENEMO au reamintit că alegerile s-au desfășurat conform sistemului electoral mixt, care nu a avut un consens larg în societate și a fost dur criticat de către partenerii europeni. Misiunea de observare a mai atras atenția și asupra felului în care au fost stabilite circumscripțiile uninominale, în special cele din diasporă, care ar fi fost constituite fără a ține cont de numărul de alegători.

Anterior, Misiunea de Observare a OSCE și Institutul Republican Internațional au concluzionat că alegerile din R. Moldova au avut loc, în general, cu respectarea drepturilor fundamentale, însă au fost umbrite de mai multe încălcări.

Pe de altă parte, Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte, o asociație a celor mai reprezentative ONG-uri de la Chișinău, a calificat alegerile ca fiind incorecte și parțial libere. Coaliția a constatat că în campania electorală au fost utilizate resurse administrative și au avut loc mai multe cazuri de corupere a alegătorilor. De asemenea, a fost limitat dreptul la vot și cel de a depune contestații pentru cetățenii moldoveni aflați peste hotare.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chişinău
19,71 °C
cer senin
Umiditate:52 %
Vint:3,6 m/s
Tue
23 °C
Wed
24 °C
Thu
25 °C
Fri
23 °C
Sat
22 °C

Curs oficial BNM 20 August 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.5671 0.1267
USD 17.6161 0.0667
RON 4.1367 0.0249
UAH 0.7004 0.0025
RUB 0.2633 -0.0021
Arhivă Radio Chișinău