Misiunea "Diaconia" lansează o nouă campanie umanitară pentru a marca două decenii de activitate socială a Mitropoliei Basarabiei, instituție subordonată canonic Patriarhiei Române

  • 01 Aprilie 2021 09:15
Misiunea

Misiunea "Diaconia" lansează o nouă campanie umanitară pentru a marca două decenii de activitate socială a Mitropoliei Basarabiei, instituție subordonată canonic Patriarhiei Române. În toți acești ani, au fost realizate zeci de proiecte, prin care au fost ajutate sute de familii social-vulnerabile. De asemenea, au fost deschise 5 centre sociale, transmite TVRMODOVA.MD.

Centrul social "Sfântul Vasile cel Mare" din satul Cania, raionul Cantemir, a fost deschis în 2001 cu sprijinul coordonat al Misiunii Sociale "Diaconia", al mai multor organizații caritabile de peste hotare, dar și al parohului bisericii "Toți Sfinții Români", preotul Vasile Burduja, potrivit sursei citate.

VASILE BURDUJA, parohul Bisericii "Toți Sfinții Români", Mitropolia Basarabiei: "Atunci începuse migrația într-un mod mai accentuat, rămăsese bătrâni singuri bolnavi, copii iarăși singuri. Biserica a fost tot timpul aproape de popor și ținând cont că pe perioada comunismului a fost interzisă activitatea de caritate să se desfășoare biserica această activitate, acum când a devenit posibilă activitatea, am reluat tradiția veche".

Sofia Marian s-a alăturat echipei în urmă cu 2 ani și acum coordonează activitățile sociale împreună cu voluntarii. 

SOFIA MARIAN, coordonator, Centrul Social "Sfântul Vasile cel Mare": "Centrul nostru are spălătorie socială, are voluntarii și are un proiect aparte pentru copii".

La centru vin copii din familii social-vulnerabile. Elevii sunt ajutați de voluntari să-și facă temele pentru acasă, se joacă sau crează obiecte de décor. Din cauza pandemiei, multe dintre activități au fost sistate. 

SOFIA MARIAN  coordonator, Centrul Social "Sfântul Vasile cel Mare": "Sunt lucrări făcute de copii, venind primăvara ne-am decis să aducem cocostârcii mai devreme, același mărțișor tradițional pus în centru, același tricolor al nostru. Este trofeul centrului care noi anul acesta l-am oferit noi, cel mai bun voluntar, a spus că e prea frumos să rămână acasă și a spus că vrea să rămână aici". 

Centru social vine în ajutorul oamenilor din sat. În afară de serviciile oferite, localnicii se bucură și de compania voluntarilor, care sunt ca o familie. 

ALEXANDRU BIȘÎR, locuitor, sat Cania: "Aduc haine la spălat, vin la baie, mai ajut pe aici ce trebuie. Pentru mine e foarte bine, că sunt singur, mai vin aici. Aici facem Paște, Crăciun, suntem o familie".

Centrul social "Sfântul Vasile cel Mare" este susținut financiar de Misiunea Socială "Diaconia".

SOFIA MARIAN, coordonator, Centrul Social "Sfântul Vasile cel Mare": "Suportul lor este maxim pentru noi, și oamenii sunt foarte mulțumiți, având deja 20 de ani, practic noi avem o generație crescută sau generații crescute în centru. Noi avem grijă ca fiecare copil, care în școală nu are posibilitatea ca să fie în prim-plan, noi aici valorificăm acele trăiri sufletești și îl dezvoltăm". 

Misiunea socială "Diaconia" a deschis centre sociale și în alte 5 raioane din Republica Moldova
 
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:87 %
Vint:5,14 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău