Misiunea Artemis 1 spre Lună, amânată până în primăvară (NASA)

  • 03 Februarie 2022 13:54
Misiunea Artemis 1 spre Lună, amânată până în primăvară (NASA)

Prima misiune din cadrul programului Agenției spațiale americane de revenire pe Lună, Artemis 1, va trebui amânată până în primăvară, a anunțat NASA atribuind întârzierea verificărilor necesare, informează AFP, citat de AGERPRES.

După ce a programat misiunea Artemis 1 inițial pentru sfârșitul anului 2021, apoi în februarie 2022 și ulterior în martie, NASA a anunțat în cele din urmă într-un comunicat emis miercuri că ''studiază oportunitățile de lansare pentru aprilie și mai''.

Artemis 1 nu va avea un astronaut la bord, dar va marca lansarea propriu-zisă a programului Artemis, care va permite Statelor Unite să trimită misiuni cu echipaj uman pe Lună, printre care prima astronaută și prima persoană de culoare care ar ajunge pe suprafața selenară.

Aceasta va fi pentru prima dată când noua rachetă uriașă a NASA, denumită SLS, va zbura, propulsând capsula Orion spre Lună unde se va plasa pe orbită, înainte de a reveni pe Terra.

Marea repetiție generală pentru lansare, programată inițial pentru februarie, a trebuit în cele din urmă să fie amânată pentru martie, a indicat NASA, având ca efect amânarea lansării propriu-zise.

Pentru acest test, racheta trebuie adusă la rampa de lansare, rezervoarele sale sunt umplute cu combustibil și este efectuată întreaga secvență de lansare, cu excepția decolării propriu-zise.

Derularea acestei repetiții generale va determina data exactă a lansării.

Întârzierea suplimentară nu a fost cauzată de o problemă ''specifică'', a declarat într-o conferință Tom Whitmeyer, responsabil pentru dezvoltarea sistemelor de explorare în cadrul NASA. ''Poate fi ceva la fel de simplu ca o zgârietură care necesită lustruire sau vopsea care necesită retușuri, doar că sunt multe lucruri de făcut, este un vehicul uriaș'', a adăugat el.

Racheta SLS, în prezent complet asamblată la Centrul Spațial Kennedy de la Cap Canaveral din Florida, are aproape 100 de metri înălțime.

În urmă cu câteva luni, un raport independent al biroului inspectorului general estima că misiunea Artemis 1 ar urma să aibă loc ''în vara anului 2022''.

Artemis are mai multe obiective: să demonstreze capacitatea capsulei Orion de a reveni de pe Lună, de a opera în spațiul îndepărtat, unde ''temperaturile sunt cu mult mai scăzute decât pe orbita terestră joasă'', precum și recuperarea cu succes a rachetei. Sunt prevăzute și obiective suplimentare cum ar fi studierea efectului radiațiilor pentru viitori astronauți care vor ajunge pe Lună și, nu în ultimul rând, realizarea unui selfie al capsulei cu Luna în plan îndepărtat.

Conform calendarului inițial, misiunea Artemis 2 este preconizată pentru 2023 și va implica un echipaj cu doi astronauți la bord, care nu vor aseleniza însă.

Abia odată cu Artemis 3 astronauții vor păși din nou pe solul selenar. Data preconizată inițial pentru această misiune era 2024.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
29,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:2,06 m/s
Thu
23
Fri
24
Sat
25
Sun
27
Mon
28
Arhivă Radio Chișinău