Mișcarea vestelor galbene a păgubit statul francez, dar și mediul privat cu sute de milioane de euro

  • 17 Iulie 2019 14:01
Mișcarea vestelor galbene a păgubit statul francez, dar și mediul privat cu sute de milioane de euro

Mișcarea vestelor galbene a păgubit statul francez, asigurările, precum și numeroase firme private din domeniul bancar, turism și comerț, cu sute de milioane de euro. Sunt primele estimări ale unui raport publicat astăzi de o Comisie specială de anchetă parlamentară, care subliniază că acestea sunt doar estimări, fiind greu de evaluat pierderile produse în ultimele opt luni de protestatari.

Magazinele și restaurantele din centrul marilor orașe se plâng de o scădere cuprinsă între 20 și 30% a cifrei lor de afaceri în ultimele opt luni.

Alt factor afectat este cel turistic, hotelurile înregistrând o diminuare cu 2,5% a rezervărilor în primul trimestru al acestui an, când au avut loc cele mai violente proteste. În plus, magazinele, restaurantele și hotelurile care au suferit distrugeri au fost obligate să cheltuiască peste 850 de milioane de euro pe lucrări de reparații.

La tot acest efort financiar se adaugă costul uman plătit în special de micile afaceri care au fost obligate să își concedieze o parte dintre angajați sau să le micșoreze norma de lucru și salariul din cauza reducerii activității. Firmele de asigurări au plătit deja indemnizații de peste 200 de milioane de euro, însă mai sunt comercianți care așteaptă să fie despăgubiți.

Statul a investit peste 70 de milioane de euro pentru a repara sau înlocui cele aproximativ 3.000 de radare distruse sau avariate pe șosele și autostrăzi. Cel puțin 46 de milioane de euro reprezintă costurile suplimentare pentru forțele de ordine, față de o perioadă obișnuită, suportată, de asemenea, de stat.

Autoritățile locale au cheltuit tot bani publici pentru înlocuirea mobilierului stradal și a stațiilor de autobuz incendiate, repararea străzilor și a trotuarelor distruse.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer fragmentat
Umiditate:91 %
Vint:2,57 m/s
Wed
5
Thu
4
Fri
5
Sat
8
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău