Mișcarea „Unirea”, despre reacția lui Chicu la protestul istoricilor: Îi developează esența profund antinațională și antiumană

  • 06 Martie 2020 09:37
Mișcarea „Unirea”, despre reacția lui Chicu la protestul istoricilor: Îi developează esența profund antinațională și antiumană

Mișcarea Politică „Unirea” își anunță solidaritatea cu cercetătorii din R. Moldova și critică reacția premierului Ion Chicu la protestul acestora de ieri.

„Igor Dodon, prin guvernul său interpus și ministrul Popovici, își continuă ofensiva asupra identității noastre culturale lingvistice și istorice, lovind într-o manieră lașă în institutele de cercetare umanistă. Prin metoda deja consacrată, Ministerul Educației Culturii și Cercetării a organizat în condiții obscure concursul proiectelor științifice instituționale, a evaluat cu aceeași lipsă de transparență proiectele depuse, folosindu-se ulterior de aceste rezultate pentru a argumenta reducerea aproape la zero a finanțării pentru institutele de cercetare”, se menționează într-un comunicat al formațiunii.

„Unirea” califică aceste acțiuni drept un atac care a fost orientat deliberat asupra Institutului de Istorie și a savanților „care au avut îndrăzneala să promoveze adevărul științific în răspăr cu ideologia și propaganda PSRM și care sunt impuși să șomeze, dacă nu vor renunța la principiile lor”.
„Declarațiile sfidătoare, de ultimă oră, ale premierului Chicu în adresa cercetătorilor istorici îl descalifică în totalitate ca persoană publică și îi developează esența profund antinațională și antiumană. Mișcarea Politică Unirea își anunță solidaritatea cu cercetătorii din Republica Moldova, pe care guvernarea actuală vrea să-i lipsească nu doar de dreptul la opinie, ci și de dreptul constituțional la muncă și condamnă cu vehemență atentatul la patrimoniul istoric și la identitatea noastră națională!”, conchid reprezentanții Mișcării Politice „Unirea”.

Colaboratorii Institutului de Istorie al Academiei de Științe al R. Moldova, angajați de la alte institute, au pichetat ieri, 6 martie, Guvernul Republicii Moldova, cerând să nu le fie încălcat dreptul la cercetare. Istoricii consideră că situația în care s-au pomenit mai mult de jumătate dintre colegii lor, care au rămas fără un loc de lucru, este o intimidare cu tentă ideologică.

„Suntem gata să plătim pentru cercetări în matematică, fizică, chimie, biologie, medicină....și multe alte domenii! Nu irosim, însă, banii statului pentru pseudo-cercetătători, înrolați în proiecte politice. Aveți suficientă finanțare din alte surse. Ce-ați livrat societății în schimbul sutelor de milioane de lei în ultimii ani, domnilor Domni?”, a reacționat premierul Ion Chicu la protestul cercetătorilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău