Mișcarea Civică Europeană a decis constituirea Convenției Românilor din Republica Moldova

  • 26 Martie 2021 14:31
Mișcarea Civică Europeană a decis constituirea Convenției Românilor din Republica Moldova

Mișcarea Civică Europeană a decis constituirea Convenției Românilor din Republica Moldova. Valentin Dolganiuc, ex-viceprim-ministru, votant al Declarației de Independență, susține că inițiativa vine în contextul „simțului responsabilității în fața istoriei și a înaintașilor care și-au sacrificat viața pe altarul național românesc”. „Mișcarea Civică Europeană, susținută de deputații votanți ai Declarației de Independență, împreună cu un număr impunător de personalități cu contribuții substanțiale la procesele de renaștere națională, conștienți de drama românilor din Republica Moldova, constituie Convenția Românilor din Republica Moldova”, a declarat Valentin Dolganiuc în cadrul unei conferințe de presă la IPN.

Convenția Românilor din Republica Moldova își fixează zece principii programatice. Printre acestea, recunoașterea caracterului românesc al statului Republica Moldova; integrarea Republicii Moldova în spațiul românesc și european, iar reprezentanților grupurilor etnice de pe teritoriul Republicii Moldova să li se recunoască și garanteze drepturile și libertățile democratice în conformitate cu modelele și standardele europene. În manifestul Mișcării Civice Europene se mai arată că cea mai fezabilă cale de integrare a Republicii Moldova în spațiul românesc și european e semnarea unui tratat interstatal de fraternitate și parteneriat strategic dintre Republica Moldova și România. „Autoritățile de la Chișinău, în colaborare cu cele din România, vor elabora și aplica un Program național de cultivare a identității naționale românești de contracarare a propagandei imperiale, a românofobiei și euro-fobiei, iar modelul statului de drept aplicat în statele membre ale UE devine prioritate a programului de guvernare”, se mai spune în manifest.


Ion Negrei, ex-viceprim-ministru, a menționat că la 27 martie se împlinesc 103 ani de la semnarea, în 1918, a Declarației de unire a Basarabiei cu România, un document care a determinat dezvoltarea națională, democratică și europeană a Republicii Moldova. „Revenirea la acest eveniment, și lansarea Convenției Românilor din Republica Moldova este un simbol de subscriere la ce s-a întâmplat în spațiul basarabean acum 103 ani. În spațiul din Republica Moldova, dintre Prut și Nistru, locuiește o populație de identitate românească, pământul acesta este românesc, cultura, istoria, tradițiile, toate sunt comune cu ale întregului neam românesc. Viitorul nostru și viitorul populației din acest spațiu este alături de România și în familia popoarelor europene”, a spus Ion Negrei.

Gheorghe Șalaru, ex-ministru, a remarcat că și, după 30 de ani de independență, elitele, actorii politici din țară continuă să acționeze într-un spirit îngust, partinic și în detrimentul intereselor cetățenilor. După el, există multe probleme care rămân în afara agendei politice a țării. „Ne lovim cu o criză sanitară profundă, cu o criză economică adâncă, suntem într-o criză politică. Când de fapt persoanele care se dau drept candidați la cele mai înalte funcții de demnitate publică mimează sau nu vor să-și asume responsabilitate pentru exercitarea suveranității statului, așa cu ar fi trebuit conform jurămintelor. Cine este vinovat de această mizerie și sărăcie? Cei mai recenți vinoveți sunt Partidul Socialiștilor, în frunte cu ex-președintele țării, care a făcut prea puțin pentru ca să diminueze efectele pandemiei, crizei economice, depopularea Republicii Moldova și resuscitarea acesteia”, a opinat Gheorghe Șalaru.

Anatol Țăranu, ex-deputat,  votant al Declarației de Independență, a completat că Convenția Românilor din Republica Moldova are ca obiectiv principal afirmarea și consolidarea entității românești în spațiul Republicii Moldova și că se vor întreprinde toate măsurile pentru a implementa acest obiectiv, cu folosirea tuturor metodelor care sunt la îndemâna societății civile. Al doilea mare obiectiv, spune Anatol Țăranu, e crearea unei platforme de coeziune a tuturor forțelor românești din spațiul Republicii Moldova, de altfel foarte necesară pentru a apărea ca o forță unică și victorioasă la apropiatele alegeri parlamentare. Totodată, Convenția Românilor din Republica Moldova intenționează să susțină plenar linia anti-corupție în politica pe care o promovează președintele Maia Sandu. „Suntem totalmente de acord cu această linie politică și aliații cei mai fideli a președintei în lupta cu corupția. În timpul apropiat, Convenția Românilor din Republica Moldova intenționează să inițieze o platformă de consultări cu toate forțele politice și civice românești pentru a identifica formula cea mai reușită de creare a unei liste naționale electorale și pentru a elabora strategia și tacticile necesare ca această listă națională să devină o realitate a viitorului Parlament”, a adăugat ex-deputatul.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:12,86 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău