Mișcarea ''Black lives matter'' își pune amprenta asupra lumii culturale

  • 12 Iunie 2020 18:55
Mișcarea ''Black lives matter'' își pune amprenta asupra lumii culturale

''Pe aripile vântului'', retras temporar de pe o platformă de streaming, sau creșteri ale vânzărilor de carte despre rasism, sunt câteva dintre efectele asupra lumii spectacolului și a culturii, ca urmare a relansării mișcării ''Black lives matter'' după moartea lui George Floyd în Statele Unite, informează AFP, preluat de Agerpres.

În lumina reflectoarelor

De la Netflix la Amazon, platformele de streaming au reacționat promovând opere ale artiștilor de culoare în secțiunile dedicate.

''Când spunem 'viețile persoanelor de culoare contează', vrem să spunem și că cele ale autorilor de culoare contează'', a afirmat Netflix, care aduce în prim-plan în Statele Unite, o serie de creații, de la ''Moonlight'', recompensat cu Oscar pentru cel mai bun film în 2017, și până la serialul ''Dear white people''.

În Franța, platforma face de asemenea ''recomandări de conținut'' legate de mișcarea ''Black lives matter'', filosofia sa fiind cea de a pune în valoare ''talente'' ale comunității persoanelor de culoare, precum regizoarea Ava DuVernay (''Selma'', serialul ''When They See Us''), cu care a semnat parteneriate.

Concurentul său, Amazon Prime a lansat în afara zonei atlantice, o secțiune intitulată ''Black History, Hardship & Hope'', ce cuprinde filme precum ''Just Mercy'', cu Michael B. Jordan, lansat la sfârșitul lunii ianuarie.

Lansat la sfârșitul lunii mai, HBO Max a stârnit o amplă controversă după ce a anunțat că retrage temporar din catalogul său filmul clasic recompensat cu opt premii Oscar ''Pe aripile vântului'', pe motiv că ''înfățișează prejudecăți rasiste comune în societatea americană a vremii''. Platforma intenționează să facă din nou disponibilă online povestea lui Rhett și a lui Scarlett împreună cu elemente de context.

Fenomen editorial

Creșterea vânzărilor titlurilor care tratează problema rasială în lumea anglo-saxonă este un alt efect colateral. De la ''White fragility'', de Robin DiAngelo, la ''How to be an antiracist'', de profesorul universitar Ibram. X Kendi, șapte dintre cele mai bine vândute cărți pe Amazon U.S. tratează această temă.

În Marea Britanie, ''Why I'm No Longer Talking to White People About Race'', de Reni Eddo-Lodge, se situează în fruntea vânzărilor lanțului de librării Waterstones. Publicată în 2017, cartea a suscitat o amplă polemică în Marea Britanie.

În domeniul ficțiunii, romanul ''Girl, Woman, Other'', semnat de autoarea anglo-nigeriană Bernardine Evaristo, s-a instalat în fruntea vânzărilor. Cronica vieții de familie a unor persoane de culoare, volumul a fost recompensat cu prestigiosul Booker Prize 2019, ex-aequo cu ''The Testaments'', de Margaret Atwood.

Anulări și Mea culpa

Retragerea de la difuzare a serialului ''Cops'', în Statele Unite, o producție televizată criticată în mod frecvent pentru prezentarea exagerată a fenomenului delincvenței în Statele Unite, sau retragerea sitcomului ''Little Britain'', de pe platforma BBC din cauza practicii considerate rasiste ''blackface'', sunt alte efecte în lumea media ale dezbaterii pe tema violențelor polițiștilor și a rasismului.

Show-ul umoristic ''Little Britain'' caricaturizează britanici de toate originile și din toate mediile, printre aceștia și femei de culoare, pentru reprezentarea cărora, actorii poartă un machiaj închis la culoare. ''Vremurile s-au schimbat de la prima difuzare a 'Little Britain''', a argumentat un purtător de cuvânt al BBC pentru revista Variety justificând această decizie.

Un alt comentariu care a stârnit vâlvă a fost făcut de una dintre creatoarele serialului ''Friends'', Marta Kauffman, care a estimat, cu prilejul unei recente mese rotunde, că nu s-a ''făcut suficient pentru diversitate'' în acest serial desfășurat la New York și criticat, încă de la lansare, pentru lipsa de reprezentativitate la nivel social.

''Trebuia să găsesc o modalitate de a colabora cu noi echipe, autori, voci, fără să-mi însușesc nimic'', a mărturisit aceasta în presa de specialitate, exprimându-și speranța ca de acum încolo va putea întruchipa schimbarea.

Renunțarea la categoria ''muzică urbană''

Expresie-umbrelă, folosită pentru a desemna muzica rap, hip hop, sau R&B, aplicată cu ușurință artiștilor de culoare - ''muzică urbană'' face de asemenea valuri în mișcarea ''Black lives matter''.

Casa de discuri Republic Records, deținută de grupul Universal și care îi are în portofoliu, printre alții, pe artiștii canadieni Drake și The Weeknd, a făcut primul pas, încetând să mai folosească această sintagmă.

Alte instituții i-au urmat exemplul, printre care și organizatorii premiilor Grammy, trofeele americane din domeniul muzicii, care au schimbat deja denumirea anumitor categorii, înlocuind ''muzică urbană contemporană'' cu ''R&B progresiv''.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău