Mircea Geoană reafirmă angajamentul NATO de a aprofunda parteneriatul cu R. Moldova: Sprijinul pentru Chișinău va fi pe agenda reuniunii miniștrilor apărării aliați

  • 08 Februarie 2023 13:52
Mircea Geoană reafirmă angajamentul NATO de a aprofunda parteneriatul cu R. Moldova: Sprijinul pentru Chișinău va fi pe agenda reuniunii miniștrilor apărării aliați

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a avut marți, 7 februarie, o întrevedere cu prim-ministrul Natalia Gavriliță la sediul NATO, subliniind angajamentul NATO de a aprofunda parteneriatul cu Republica Moldova, cu respectarea deplină a independenței, suveranității și integrității teritoriale a acesteia, arată Alianța într-un comunicat.

Geoană a mulțumit Moldovei pentru contribuția sa la misiunea NATO de menținere a păcii din Kosovo și pentru eforturile sale continue de reformare și modernizare a forțelor sale armate, transmite caleaeuropeana.ro.

De asemenea, a salutat condamnarea de către Moldova a războiului Rusiei din Ucraina și asistența acordată refugiaților ucraineni, în ciuda presiunilor economice și a amenințărilor din partea Moscovei.

El a adăugat că invazia brutală a Rusiei “i-a determinat pe aliați și pe parteneri să își revizuiască și să își consolideze politicile de securitate și apărare”.

Secretarul general adjunct a mulțumit, de asemenea, premierului pentru oferta Republicii Moldova, “prin intermediul NATO, de a furniza personal de căutare și salvare aliatului nostru, Turcia, în urma cutremurelor tragice de ieri”.

La Summitul NATO din 2022 de la Madrid, Aliații NATO au convenit să își intensifice sprijinul pentru a ajuta Republica Moldova să își consolideze reziliența și pregătirea civilă. Acest lucru se adaugă la anii de sprijin NATO în domenii precum distrugerea pesticidelor periculoase, îmbunătățirea apărării cibernetice și consolidarea bunei guvernanțe în cadrul forțelor armate.

Geoană a menționat că sprijinul personalizat pentru Moldova va fi pe ordinea de zi atunci când miniștrii Apărării din NATO se vor reuni la Bruxelles în cursul lunii februarie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,66 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău