Mircea Geoană: Inteligența artificială e o prioritate pentru NATO. Rusia și China folosesc „ostil” noile tehnologii împotriva Alianței

  • 04 Martie 17:02
Mircea Geoană: Inteligența artificială e o prioritate pentru NATO. Rusia și China folosesc „ostil” noile tehnologii împotriva Alianței

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat că Inteligența Atificială (IA) reprezintă o prioritate pentru Alianța Nord-Atlantică mai ales în contextul în care Rusia și China urmăresc în paralel dezvoltarea noilor tehnologii fără a ține cont de drepturile omului sau protecția datelor, scrie Digi24.ro.

„Observăm cu mare îngrijorare cum aceste noi tehnologii sunt folosite în mod ostil. NATO condamnă astfel de abuzuri de fiecare dată când le identifică, cum a fost, de exemplu, vara trecută când întreaga Alianță a condmnat public activitățile cyber destabilizatoare și rău intenționat îndreptate împotriva acelor instituții, inclusiv spitale, care făceau eforturi în combaterea pandemiei de COVID”, a declarat Geoană în cadrul unei conferințe organizate de comisia specială pentru Inteligență Artificială a Parlamentului European.

Oficialul NATO a spus că Inteligența Artificială va „revoluționa modul în care ne vom apăra” în viitor. De asemenea, noile tehnologii se pot dovedi exrem de utile în îmbunătățirea analizelor de informații și conștientizarea viitoarelor pericole.

„Adversarii noștri nu ezită să folosească aceste tehnologii pentru a ne submina securitatea”, a spus Mircea Geoană.

Folosirea eficientă de către țările aliate a datelor și inteligenței artificiale necesită încredere totală între state și din partea opiniei pubice, a mai precizat secretarul general adjunct al NATO.

„Avem nevoie de un set comun de reguli pentru folosirea responsabilă a tehnologiilor IA, bazată pe valorile democratice și statul de drept”, a declarat Geoană.

Anul trecut mai multe instituții europene sau americane au fost țintele unor atacuri de tip cyber. Conform unui raport SRI, în contextul crizei COVID-19, „s-au intensificat activitățile ostile din spațiul cibernetic”.

În septembrie 2020, a avut loc primul atac cyber care a provocat moartea unei persoane, după ce un atac de tip ransomware a afectat temporar 30 de
servere la Spitalul Universitar Düsseldorf .

Hackerii chinezi au lansat și ei atacuri asupra oficialilor europeni pentru a fura informații despre economiile afectate de pandemia de coronavirus.

În decembrie 2020, Agenția Europeană a Medicamentului a fost ținta hackerilor chiar înainte de aprobarea vaccinurilor anti-COVID.

Hackerii ruși au fost și ei acuzați de faptul că au folosit o actualizare de software pentru a intra în rețelele instituțiilor federale americane importante, precum Trezoreria și departamentul de Comerț al SUA, timp de 9 luni.

Sursa: DIGI24

Tags

Alte Noutati

LIVE: Probleme la zi
Meteo Chișinău
13
Cer senin
Umiditate:67 %
Vint:2,06 m/s
Thu
13
Fri
14
Sat
16
Sun
16
Mon
16

Curs oficial BNM 12 Mai 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.6340 0.1218
USD 17.7903 -0.0289
RON 4.3910 0.0241
UAH 0.6431 0.0011
RUB 0.2405 0.0001
Arhivă Radio Chișinău