Mircea Geoană: Așa cum avem nevoie de americani pentru a ne proteja securitatea, și americanii au nevoie de aliații lor

  • 21 Ianuarie 13:45
Mircea Geoană: Așa cum avem nevoie de americani pentru a ne proteja securitatea, și americanii au nevoie de aliații lor

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a afirmat, sâmbătă, la Ploiești, că America are nevoie de aliații săi în Europa și în restul lumii, iar dacă Donald Trump revine la președinția SUA, probabil vor fi "accente diferite" în relația SUA-NATO.

"Noi lucrăm cu ceea ce ne dau națiunile din NATO, dacă oamenii aleg pe cineva sau pe altcineva, asta nu e problema noastră. E o decizie suverană, democratică, a acelor națiuni. Eu pot să vă spun că, din punct de vedere al relației cu președintele Trump în mandatul său precedent, a fost un început destul de contondent, dar pe măsură ce a descoperit valoarea adăugată a acestei alianțe pentru America și pe măsură ce aliații au început să investească mai mult în propria apărare - pentru că ceea ce spunea nu doar președintele Trump, ci și președintele Obama, președintele Bush, toți președinții americani, este că mulți dintre aliații europeni ai Americii nu investesc în apărare și America trebuie să plătească pentru securitatea aliaților, în timp ce ei își văd de economie și iau gaz ieftin de la ruși", a spus Geoană, potrivit Agerpres.

Acesta a menționat că în ultimul său discurs privind starea națiunii, de acum aproape 4 ani, Trump laudă NATO.

"America are nevoie de toți aliații săi din Europa și din restul lumii pentru că această competiție cu China, iată și cu Rusia, cu Iranul, cu Coreea de Nord, va fi strașnică. Așa cum noi avem nevoie de americani pentru a ne proteja securitatea, și americanii au nevoie de aliații lor în Europa și în restul lumii. Sunt convins că vor fi probabil accente diferite, dar nu văd niciun fel de risc într-o zonă atât de agresivă și de prăpăstioasă, cum a apărut în presă", a opinat secretarul general adjunct al NATO.

Referindu-se la pregătirea armatei române pentru un eventual conflict, Mircea Geoană a subliniat importanța exercițiilor militare în descurajarea unui potențial adversar.

"Când auziți de exerciții, să nu deveniți preocupați. E bine că facem acest lucru pentru că cea mai bună apărare este descurajarea unui potențial adversar. Ceea ce sper pentru România (...) este ca din această investiție mai mare (...) să putem să asistăm la o renaștere a industriei de apărare și de dublă întrebuințare în România. E păcat să nu încerci să creezi joburi, să nu creezi un ecosistem de inovare în jurul zonei de apărare", a afirmat oficialul NATO.

Totodată, Geoană a vorbit despre rolul României în viitor pe plan geografic și politic.

"Ceea ce aș vrea să se întâmple, și lucrăm în această direcție, să putem să îi avem și pe moldoveni, și pe ucraineni, și pe georgieni, dincolo de Marea Neagră, și pe toți vecinii noștri din Balcani alături de noi în UE sau în NATO, în funcție de ce își doresc și dânșii, pentru că pentru România, dacă se va întâmpla, și se va întâmpla acest lucru, va fi o schimbare istorică pentru noi. Pentru prima dată în istoria României nu vom mai fi frontiera de est a Vestului, vom merge, de fapt, mai în centrul Europei. Și geografic, sper ca și politic să jucăm un rol mai zdravăn în UE și în alte instituții, dar să știți că vor fi ani mulți de investiții pentru a recupera decalajul pe care îl avem inclusiv pentru armata română, pentru multe alte armate, armata Germaniei este acum într-o fază de investiție masivă, pentru că au crezut că viața este liniștită, calmă și frumoasă și uite că nu este", a afirmat Mircea Geoană.

Secretarul general adjunct al NATO și-a lansat la Ploiești cartea "Bătălia pentru viitorul României. Gândurile unui român la vârful NATO".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:2,57 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Arhivă Radio Chișinău