Ministrul turc pentru afaceri europene acuză Germania că se folosește de UE în disputa sa cu Ankara

  • 08 Septembrie 2017 17:04
Ministrul turc pentru afaceri europene acuză Germania că se folosește de UE în disputa sa cu Ankara

Ministrul turc pentru afaceri europene Omer Celik a acuzat vineri guvernul german că încearcă să se folosească de Uniunea Europeană în disputa sa cu Ankara și a cerut să se pună capăt unui ''cerc vicios'', relatează DPA și AFP.

Omer Celik a afirmat că aceia care solicită ca negocierile de aderare la UE cu Turcia să fie suspendate încearcă să se ''folosească de Uniunea Europeană pentru a-și rezolva problemele bilaterale''.

''Uniunea Europeană nu ar trebui să fie folosită ca un instrument pentru rezolvarea problemelor bilaterale'', a subliniat el.

Ministrul turc a cerut nu doar reluarea, ci și extinderea negocierilor de aderare între UE și Turcia. El a afirmat că țara sa este pregătită să discute despre chestiuni precum drepturile fundamentale și independența justiției în cadrul acestor negocieri.

Atât cancelarul federal german Angela Merkel, cât și contracandidatul său principal Martin Schulz au îndemnat, în timpul dezbaterii lor televizate de duminică înaintea alegerilor din 24 septembrie, la suspendarea negocierilor în vederea aderării Turciei la UE.

Însă, în timpul reuniunii de două zile pe care miniștrii de externe ai țărilor din UE au avut-o în Estonia, țară ce deține în prezent președinția Consiliului UE, mai mulți miniștri au declarat în mod ferm că încheierea oficială a negocierilor de aderare, care ar trebui să fie o decizie unanimă a statelor membre ale UE, nu este o opțiune.

Omer Celik a salutat refuzul majorității celorlalte 27 de state față de solicitarea cancelarului Angela Merkel de a se suspenda negocierile de aderare cu Ankara.

''Pot să spun clar că nu există entuziasm (din partea statelor UE) pentru oprirea sau suspendarea negocierilor de aderare'', a subliniat ministrul turc în marja reuniunii UE de la Tallinn, unde au fost invitate țările candidate la aderare.

''Nu puteți vorbi despre oprirea sau suspendarea negocierilor de aderare și apoi să le reluați șase luni mai târziu'', a avertizat Celik, subliniind că ''Turcia este o țară mare, importantă din punct de vedere strategic''.

Relațiile dintre Berlin și Ankara s-au deteriorat după lovitura de stat eșuată din iulie 2016 din Turcia, ca urmare a criticilor venite din partea Germaniei în legătură cu campania de epurare a presupușilor susținători ai clericului Fethullah Gullen.

''Germania este aliatul nostru (...) Avem relații istorice cu Germania, însă există desigur subiecte incomode de care ne ocupăm acum'', a spus Celik.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,6 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău