Ministrul Transporturilor, Iurie Chirinciuc a fost reținut pentru 72 de ore

  • 28 Aprilie 2017 00:51
0%
00:00:00
00:00:00

Ministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, Iurie Chirinciuc, directorul interimar al Administrației de Stat a Drumurilor, Veaceslav Teleman, și doi oameni de afaceri au fost reținuți joi, 27 aprilie, într-un dosar de corupere pasivă.

Potrivit Centrului Național Anticorupție, cei patru sunt bănuiți de organizarea unei scheme infracționale cu scopul dobândirii de mijloace financiare în proporții deosebit de mari. În particular, Iurie Chirinciuc este acuzat că, în complicitate cu alte persoane, ar fi exercitat presiuni asupra unei companii câștigătoare a licitațiilor finanțate de Banca Europeană de Investiții, cu scopul de a o constrânge să cedeze o parte din lucrări unor agenți economici afiliați. Mai exact ar fi vorba despre 50 la sută din volumul lucrărilor de reabilitare a sectorului de drum R6 M1-Ialoveni, în sumă totală de aproximativ 9 mil. de euro.

CNA mai susține că, la indicația ministrului, unul dintre agenții economici reținuți ar mai fi estorcat de la compania câștigătoare a licitației 5 la sută din suma contractului, adică aproximativ 400 000 de euro, o parte din bani, mai exact 80 000 de euro urmând să revină factorilor de decizie din cadrul Administrației de Stat a Drumurilor.

În timp ce era escortat la CNA, ministrul liberal Iurie Chirinciuc a comentat acțiunile ca fiind o parte a unui show-politic.

„Show-ul politic continuă. Le trebuie votul uninominal. Sunt învinuit că am furat lut și am construit drumuri”.

Dacă vor fi găsiți vinovați, bănuiții riscă până la 15 ani de închisoare cu amendă în mărime de la 8000 la 10000 de unități convenționale și cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:83 %
Vint:6,17 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău