Ministrul sud-coreean al Justiției a demisionat după acuzații de nepotism

  • 14 Octombrie 2019 14:08
Ministrul sud-coreean al Justiției a demisionat după acuzații de nepotism

Ministrul sud-coreean al justiției, Cho Kuk, considerat la un moment dat posibilul succesor al președintelui Moon Jae-in, a demisionat luni, după ce a fost criticat pentru privilegiile de care s-au bucurat copiii săi, transmit Yohnap, Reuters și AFP, potrivit Agerpres.

Cho a declarat că a deschis calea către o reformă a procuraturii, dar consideră că rolul său în această direcție s-a încheiat și reformele vor putea fi realizate doar dacă demisionează.

Președintele Moon le-a cerut scuze concetățenilor pentru conflictul social uriaș provocat de desemnarea lui Cho ca ministru. El a declarat că se așteptase la o "armonie fantastică" între Cho și procurorul general Yoon Seok-youl, însă "totul s-a încheiat ca o speranță din vis".

Respectat ca jurist, Cho, în vârstă de 54 de ani, a fost condamnat de opinia publică sud-coreeană pentru că și-a înscris fiica la una din cele mai prestigioase universități din Coreea de Sud, deși acuzase instituțiile elitiste de învățământ superior că favorizează inegalitatea socială. Au apărut și suspiciuni că tânăra ar fi beneficiat de relațiile de familie pentru a fi admisă. Soția ministrului demisionar, Chung Kyung-sim, cadru universitar, este inculpată pentru falsificarea unui titlu de care s-a folosit fiica sa; procesul urmează să înceapă vineri.

Demisia a fost o surpriză, apreciază Reuters. Luni, înainte de a demisiona, Cho își anunțase planurile de reformă, care prevedeau printre altele reducerea "unităților speciale de anchetă" în cazurile de corupție care vizează înalți oficiali sau lideri ai industriei. Președintele Moon a cerut guvernului să continue acțiunea preconizată.

Pe lângă protestele împotriva ministrului justiției, de câteva săptămâni, în Coreea de Sud au avut loc în fiecare sâmbătă și manifestații pro-guvernamentale, la care s-au cerut reforme și a fost criticată anchetarea excesivă a familiei lui Cho.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,52
Câțiva nori
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău