Ministrul rus care a fugit din țară ca să nu fie trimis la război și acum e șofer de camion în SUA: Sunt mândru de ceea ce fac

  • 19 August 2023 13:10
Ministrul rus care a fugit din țară ca să nu fie trimis la război și acum e șofer de camion în SUA: Sunt mândru de ceea ce fac

După ce ani întregi a navigat pe coridoarele puterii ruse provinciale, Denis Șaronov lucrează acum ca șofer de camion, căutându-și drumul pe vastele autostrăzi ale SUA, relatează The Guardian, citată de Digi24.ro

„Este minunat aici, în Michigan. În Texas era prea cald”, a spune Șaronov, fost ministru al agriculturii din Republica Komi din nordul Rusiei, într-un interviu.

Războiul declanșat de președintele rus Vladimir Putin în Ucraina a dus la un exod istoric al rușilor. De la începutul invaziei, sute de mii de ruși au părăsit țara, mânați de opoziția față de război și de teama de a fi trimiși în primele linii. Mulți su încercat să-și găsească locuri de muncă în exil.

Dar puține schimbări de carieră sunt atât de neobișnuite ca cea a lui Șaronov, care a fugit din Rusia în septembrie 2022, după ce a primit documentele de recrutare în armată.

„Mulți oameni nu înțeleg de ce am făcut această alegere și râd de mine. Spun că am trecut de la ministru regional la șofer de camion”, a spus Șaronov.

„Dar eu nu văd lucrurile așa. Sunt mândru de ceea ce fac”, a adăugat el. Pagina de Instagram a lui Șaronov, cândva plină de imagini cu el în costum și cravată, la întâlniri cu oficiali și fermieri din Komi, seamănă acum cu pagina al unui blogger de călătorii. În 2020, a devenit ministrul agriculturii din Komi, o regiune fără ieșire la mare din nordul Rusiei, aproape de dimensiunea Californiei.

Nu avea experiență anterioară în guvern, dar a spus că i s-a oferit postul după mai bine de un deceniu în industria agriculturii. „Eram curios să văd cum funcționează guvernul”, a spus el, dar a fost dezamăgit rapid de „corupție și birocrație”, care i-au afectat ministerul.

„În Rusia, principalul motiv pentru care oamenii intră în politică este să fure bani. Corupția mi-a sfâșiat țara. Fie participi la ea, fie ești aruncat afară”, a spus Șaronov. El a susținut că în cele din urmă a căzut în dizgrația șefului regional, Vladimir Uiba, după ce a refuzat să intre în scheme funciare corupte, și a fost demis în ianuarie 2022.

Citește integral pe Digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
6,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:75 %
Vint:3,6 m/s
Wed
7
Thu
7
Fri
5
Sat
7
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău