Ministrul român de Externe a prezidat reuniunea Grupului pentru Acțiunea Europeană a Republicii Moldova

  • 26 Februarie 2018 18:19
Ministrul român de Externe a prezidat reuniunea Grupului pentru Acțiunea Europeană a Republicii Moldova

Ministrul Afacerilor Externe de la București, Teodor Meleșcanu, a prezidat, luni, reuniunea Grupului pentru Acțiunea Europeană a Republicii Moldova (GAERM), a informat MAE român, printr-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, citate de Agerpres. reuniunea a fost organizată la Bruxelles în marja Consiliului Afacerilor Externe, la ea participând, în calitate de invitat principal, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, Tudor Ulianovschi.

Alături de miniștri de Externe și ai Afacerilor Europene din statele membre ale UE, la reuniune au participat și înalți oficiali din partea instituțiilor Uniunii.

Participanții au făcut un schimb de opinii pe tema parcursului european al Chișinăului, cu accent asupra procesului de reforme și priorităților de acțiune în contextul implementării Acordului de asociere dintre Republica Moldova și UE.

"Dezbaterile au confirmat interesul partenerilor europeni față de evoluțiile din Republica Moldova, participanții salutând angajamentul Republicii Moldova de a continua procesul de reforme necesare în parcursul său european. Totodată, discuțiile au evidențiat așteptările Statelor Membre UE în privința accelerării și aprofundării reformelor asumate de autoritățile Republicii Moldova. Din această perspectivă, participanții au subliniat că obiectivul final al eforturilor de reformă este îmbunătățirea vieții cetățenilor Republicii Moldova", se precizează în comunicatul MAE.

Ministrul Teodor Meleșcanu a evidențiat, în intervenția sa, progresele pe care Republica Moldova le-a înregistrat în numeroase domenii, precum și zonele în care sunt necesare eforturi suplimentare. El a făcut un apel pentru susținerea fermă, de către statele membre și instituțiile UE, a obiectivelor europene ale Republicii Moldova.

"Rămân încrezător că, indiferent de provocările care pot apărea, Republica Moldova va continua să urmeze, cu hotărâre, calea reformelor, construind pe baza a ceea ce a realizat deja și aducând beneficii directe cetățenilor. Este, însă, evident că Republica Moldova nu va putea realiza singură obiectivele sale europene, având nevoie de încurajarea și sprijinul UE pe tot parcursul procesului de reformă", a arătat Meleșcanu, citat în comunicatul MAE.

GAERM este un mecanism ministerial, cu caracter informal, lansat în ianuarie 2010 la inițiativa României, cu sprijinul Franței, care s-a dovedit eficient în promovarea intereselor și vizibilității Republicii Moldova pe agenda europeană. Reuniunea de luni a fost cea de-a XII-a a grupului și a fost convocată de miniștrii Afacerilor Externe ai României și Franței. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Nori împrăștiați
Umiditate:59 %
Vint:3,09 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău