Ministrul român de Externe a cerut creșterea prezenței militare americane în România

  • 09 Februarie 2021 11:13
Ministrul român de Externe a cerut creșterea prezenței militare americane în România

Ministrul Afacerilor Externe al României, Bogdan Aurescu, l-a primit luni pe David Muniz, însărcinatul cu afaceri ad interim al Ambasadei Statelor Unite la București, scrie defenseromania.ro.

În cadrul discuțiilor, ministrul Bogdan Aurescu a evidențiat importanța pe care România o acordă dezvoltării și aprofundării în continuare a Parteneriatului Strategic cu SUA, precum și susținerea României pentru prioritățile noii Administrații SUA, inclusiv consolidarea relației transatlantice și promovarea valorilor democrației pe plan global, se arata într-un comunicat al MAE, potrivit sursei citate.

Șeful diplomației române a reiterat interesul pentru fructificarea oportunităților generate de proiectele deja lansate vizând extinderea prezenței și investițiilor SUA în România, pe toate palierele - militar, politic, economic și energetic. În acest context, ministrul Bogdan Aurescu a evidențiat importanța realizării proiectului feroviar Constanța - Gdansk (Rail2Sea) și a celui rutier Via Carpathia, proiecte transnaționale cu impact strategic asupra dezvoltării economice a regiunii, dar și cu implicații strategice. Ministrul român de externe a pledat, astfel, pentru o prezență economică americană cât mai consistentă în România și în regiune, concomitent cu creșterea prezenței militare americane în România în contextul provocărilor de securitate de la Marea Neagră.

Potrivit sursei citate, Bogdan Aurescu și David Muniz au discutat despre continuarea cooperării de succes româno-americane în domeniul nuclear civil, domeniu cu o semnificativă dimensiune strategică, fiind evidențiat angajamentul comun pentru a fi atinse obiectivele stabilite.

David Muniz a asigurat că Ambasada SUA la București "va continua să rămână deosebit de activă în dezvoltarea și aprofundarea Parteneriatului Strategic bilateral, continuând să promoveze un dialog bilateral susținut. A arătat că noua Administrație de la Washington împărtășește acest obiectiv și acordă importanță crescută României și regiunii Mării Negre, a cărei relevanță strategică este asumată și înțeleasă ca atare", precizează MAE. 

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
11,07
Nori împrăștiați
Umiditate:90 %
Vint:2,57 m/s
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău