Ministrul român al Apărării: Sprijinul nostru pentru Ucraina este unul ferm și constant. Declarații despre colaborarea cu R. Moldova

  • 15 Noiembrie 2023 09:02
Ministrul român al Apărării: Sprijinul nostru pentru Ucraina este unul ferm și constant. Declarații despre colaborarea cu R. Moldova

Ministrul Angel Tîlvăr a participat, marți, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE) în formatul miniștrilor Apărării din statele membre ale UE, care a avut loc la Bruxelles, context în care a asigurat că țara noastră va susține Ucraina "ferm" și "constant", relatează serviciul de presă al instituției, citat de Radio Chișinău.

Potrivit comunicatului MApN, Tîlvăr a reconfirmat sprijinul asumat de România, inclusiv pe palierul instruirii, prezentând, în context, o informare cu privire la deschiderea Centrului european de instruire F-16 în țara noastră. Acesta va avea ca prioritate instruirea piloților români, dar va fi deschis și statelor aliate și partenere, inclusiv Ucrainei.

"Sprijinul nostru pentru Ucraina este unul ferm și constant. Este important să rămânem focalizați pe regiunea Mării Negre și să menținem unitatea în ceea ce privește susținerea Ucrainei", a transmis ministrul român.

Totodată, au fost discutate și eforturile operaționale ale UE în diferite teatre de pe glob, precum și implementarea angajamentelor asumate prin Busola Strategică privind dezvoltarea Capacității UE de dislocare rapidă (EURDC).

În marja reuniunii, miniștrii din Uniunea Europeană au participat la un mic dejun de lucru cu secretarul general al NATO. Dezbaterile s-au concentrat asupra eforturilor celor două organizații pe linia rezilienței, în special în ceea ce privește protecția infrastructurii critice. Astfel, au fost evidențiate progresele realizate în operaționalizarea dialogului UE - NATO pe acest subiect.

"Asigurarea rezilienței infrastructurii critice este și un element important al cooperării UE - NATO, fiind necesară consolidarea acestui dialog", a evidențiat ministrul Tîlvăr.

Oficialul român a mai pledat pentru aprofundarea cooperării și coordonării UE - NATO în sprijinul partenerilor, în special pentru Republica Moldova, stat care se confruntă cu amenințări hibride la adresa securității.

Principalul subiect de discuție al reuniunii a constat în sprijinul UE pentru Ucraina, în contextul războiului de agresiune al Federației Ruse. A fost abordat sprijinul pe termen lung, din perspectiva adaptării instrumentelor actuale, precum Facilitatea Europeană pentru Pace, pentru a răspunde structurat cerințelor partenerului ucrainean și a reafirma determinarea UE în sprijinul acestuia. precizează MApN.

În marja CAE, s-a reunit și Comitetul Director al Agenției Europene de Apărare (EDA), în formatul miniștrilor Apărării. În cadrul reuniunii, au fost aprobate noile priorități ale Planului de dezvoltare a capabilităților militare (CDP) și bugetul pentru anul 2024.

Angel Tîlvăr a subliniat importanța includerii lecțiilor învățate din Ucraina în procesul de dezvoltare a capabilităților militare europene și adaptarea industriei europene la noile realități de securitate. El a reiterat angajamentul României pentru dezvoltarea în comun cu partenerii europeni de soluții în acest domeniu și sprijinirea industriei naționale de Apărare, în contextul inițiativelor Comisiei Europene în acest sens

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:2,57 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Arhivă Radio Chișinău