Ministrul român al Afacerilor interne, Cătălin Predoiu, întrevedere cu omologul ucrainean Ihor Klymenko. Pe agendă: fluidizarea traficului la granița și consolidarea securității transfrontaliere

  • 16 Noiembrie 2023 09:38
Ministrul român al Afacerilor interne, Cătălin Predoiu, întrevedere cu omologul ucrainean Ihor Klymenko. Pe agendă: fluidizarea traficului la granița și consolidarea securității transfrontaliere

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a reiterat, miercuri, angajamentul României în consolidarea securității transfrontaliere, în cadrul unei întrevederi în sistem videoconferință cu omologul său ucrainean, Ihor Klymenko, relatează Agerpres.

„Cei doi miniștri au discutat despre prioritățile în cooperarea bilaterală din domeniul afacerilor interne, cu accent pe prevenirea și combaterea criminalității transfrontaliere. Demnitarii au salutat decizia ridicării relației bilaterale la nivel de Parteneriat Strategic, ceea ce a confirmat nivelul foarte bun al relațiilor româno-ucrainene”, informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Discuțiile reprezintă o continuare a celor convenite în cadrul primei ședinței comune a Guvernelor României și Ucrainei ce a avut loc la Kiev, la 18 octombrie 2023, de a se aprofunda colaborarea sectorială.

„Unul dintre subiectele abordate a fost acela al fluidizării traficului la granița româno-ucraineană, interlocutorii fiind de acord că ambele state întreprind în prezent eforturi substanțiale pentru dezvoltarea infrastructurii transfrontaliere și pentru deschiderea de noi puncte de trecere a frontierei, în conformitate cu standardele Schengen. În plus, părțile acordă o atenție deosebită securizării frontierei, fiind apreciată deschiderea și susținerea reciprocă în cooperarea operativă dintre structurile de frontieră, precum și necesitatea întăririi capabilităților acestora”, arată sursa citată.

Ministrul Cătălin Predoiu a subliniat importanța unui dialog constructiv și deschis între cele două ministere, necesar pentru identificarea unor soluții eficiente în domeniile de interes reciproc. În context, partea română a reiterat deschiderea pentru dezvoltarea cadrului juridic de cooperare în domeniul prevenirii dezastrelor și lichidării acestora.

„Ministerul Afacerilor Interne, alături de celelalte autorități guvernamentale, va continua să ofere sprijin Ucrainei, în contextul războiului de agresiune declanșat de Federația Rusă, atât timp cât acest lucru va fi necesar”, precizează MAI.

Cu acest prilej, oficialul român a reiterat angajamentul ferm al României în susținerea parcursului european al Ucrainei și disponibilitatea Ministerului Afacerilor Interne de a se implica activ în susținerea demersurilor.

Potrivit sursei amintite, ministrul Klymenko a mulțumit părții române pentru sprijinul „constant și multidimensional” acordat de România încă din prima zi a războiului și pentru „susținerea neclintită” în cadrul formatelor multilaterale de discuții.

„Avem în curs o serie de acțiuni de cooperare și susținere a autorităților ucrainene pe liniile de competență legală a MAI. Desfășurăm protecția și controlul frontierelor prin patrule comune româno-ucrainene. Controlăm foarte bine situația în privința traficului de arme și droguri. Practic nu avem trafic structurat de arme, persoane și droguri prin frontiera terestră cu Ucraina, dincolo de anumite cazuri izolate depistate, ceea ce e un semn al caracterului disuasiv și eficienței măsurilor luate și al eforturilor din teren ale polițiștilor de frontieră români și ucraineni, cărora le mulțumesc”, a declarat Cătălin Predoiu, citat în comunicat.

El a adăugat că există încă loc de performanță mai ridicată în combaterea traficului și contrabandei de produse accizabile, în special țigări.

 „Am sprijinit și vom continua să sprijinim pregătirea personalului ucrainean în domeniul asistenței civile și intervenției la dezastre. Cooperarea polițienească în combaterea crimei organizate merge de asemenea, foarte bine și o vom continua. (…) Consider că avem un viitor comun în Europa, e important să îl gândim și să îl construim încă de astăzi, în beneficiul cetățenilor noștri, inclusiv al minorităților noastre, cea ucraineană din România și cea română din Ucraina”, a mai spus Predoiu la finalul întâlnirii.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
10,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:4,63 m/s
Mon
8
Tue
6
Wed
7
Thu
5
Fri
7
Arhivă Radio Chișinău