Ministrul mediului: Traversăm cea mai dură secetă hidrologică
-
15 Aprilie 2016 19:03
În pofida precipitațiilor din ultima săptămână Republica Moldova se confruntă cu cea mai gravă secetă hidrologică din ultimii 50 de ani.
Peste 20% din râurile și lacurile mici au secat, iar apa din Nistru a ajuns la limita critică de 8 metri și 35 de centimetri, lucru ce pune în pericol aprovizionarea capitalei cu apă potabilă. Autoritățile de la Chișinău au sesizat deja partea ucraineană pentru a majora deversările de apă din lacul de acumulare de la Novodnestrovsk, pentru a ridica nivelul apei în Râul Nistru, care a ajuns la limita de 35% din necesarul pentru această perioadă.
Iarna săracă în zăpadă și lipsa ploilor de primăvară a adus Republica Moldova în pragul celei mai mari secete hidrologice din ultima jumătate de veac. Ministrul mediului Valeriu Munteanu, a declarat că cele mai mari râuri și lacuri din țară, inclusiv râul Prut seacă pe zi ce trece, ajungând la doar 30% din cantitatea de apă necesară pentru această perioadă a anului.
”Suntem în prezența celei mai dure secete hidrologice, pe care a înregistrat-o Republica Moldova, cel puțin în ultimii 50 de ani. Ploile care au căzut în ultimele zile sunt suficiente pentru a satisface doar necesitățile pedologice, nu și cele hidrografice. Astăzi avem 30-35 de procente din nivelul Prutului pe care ar trebui să-l avem în această perioadă”, a declarat Valeriu Munteanu.
Și râul Nistru este de nerecunoscut din cauza lipsei precipitațiilor. Primii care ar putea simți din plin consecințele crizei sunt locuitorii capitalei, care ar putea rămâne fără apă la robinete, susține directorul adjunct al companiei ”Apă Canal Chișinău”, Vitalie Midari .
”Lipsa precipitațiilor și nivelul scăzut din râul Nistru pun în pericol aprovizionarea cu apă potabilă a locuitorilor capitalei. La moment situația este extrem de gravă. Nivelul apei la priza de la Vadul lui Vodă, a scăzut în ultimele două luni de la 11 până la 8,3 metri - nivelul critic. Capitala ar putea rămâne fără apă în cazul în care nivelul apei va continua să scadă cu încă 15 centimetri”, a declarat Vitalie Midari.
Ministrul Mediului a ținut să precizeze însă că din apa Nistrului se alimentează și locuitorii orașului Odesa, fapt ce va obliga partea ucraineană să majoreze deversările la Bazinul de acumulare de la Novodnestrovsk.
Solicitat de Radio Chișinău, Directorul Agenției ”Apele Moldovei”, Arcadie Calaraș, a declarat că o decizie de majorare a deversărilor în Nistru la barajul de la Novodnestrovsk, a fost deja adoptată, umând a fi pusă în aplicare în zilele ce urmează.
De menționat că din luna iulie anul trecut și până în prezent în Republica Moldova au căzut doar 15% din norma necesară de precipitații.