Ministrul Justiției, Alexandru Tănase: „Nu doar oamenii nu au încredere, nici eu nu am încredere în justiție”

  • 16 Ianuarie 2018 13:31
Ministrul Justiției, Alexandru Tănase: „Nu doar oamenii nu au încredere, nici eu nu am încredere în justiție”

Situația din domeniul justiției în Republica Moldova nu a fost de mult timp atât de proastă, consideră ministrul Justiției, Alexandru Tănase. Într-un interviu pentru Radio Chișinău, el a declarat că în sistem sunt foarte multe probleme, inclusiv în partea de efectuare a actului de justiție.

Ministrul a recunoscut că nu doar majoritatea oamenilor, dar că nici el personal nu are încredere în justiția din Republica Moldova.

În interviul realizat de Cristina Popușoi, ministrul Alexandru Tănase a mai spus că pe parcursul mandatului își propune liberalizarea sistemului. 

Alexandru Tănase: Astăzi noi suntem într-o situație destul de proastă cu justiția. Cred că atât de prost lucrurile nu au mers de mult timp. Și cred că soarta mi-a oferit o posibilitate de a veni cu anumite schimbări, de a îmbunătăți anumite lucruri.

Reporter: Cum ați caracteriza sistemul de justiție, pe care o să-l conduceți?

Alexandru Tănase: Nu știu dacă poți caracteriza în câteva cuvinte un sistem. Probleme există foarte multe. Avem o problemă chiar de ordin logistic: acea reformă a hărții judiciare care a fost inițiată trebuie finalizată; au fost mai multe erori comise în acest sens. Avem o problemă în partea de efectuare a justiției nemijlocit: mă refer la procedurile de aplicare a măsurilor preventive. Controlul judiciar asupra măsurilor preventive s-a transformat într-o formalitate, ceea ce este foarte grav pentru că afectează drepturile și libertățile fundamentale ale omului.

Nu cred că cineva este mulțumit de modul cum își exercită atribuțiile și funcțiile legale Consiliul Superior al Magistraturii. Trebuie să vedem exact ce facem cu inspecția judiciară pentru a oferi mai multă independență în luarea deciziilor. Trebuie fluidizat sistemul de aplicare a sancțiunilor pentru judecătorii care greșesc.

Reporter: Mai multe sondaje arată că foarte puțini oameni au încredere în justiție...

Alexandru Tănase: Da, este adevărat.

Reporter: Cum intenționați să remediați această situație?

Alexandru Tănase: Nu doar oamenii nu au încredere, nici eu nu am încredere în justiție. Da, nu am încredere. Dar, în același timp nu poți generaliza. Este foarte greșit să generalizezi. Sunt judecători care își fac onest meseria, care dau soluții echilibrate, bine argumentate, care nu ridică niciun semn de întrebare. În același timp, avem judecători care dau soluții deocheate, ilegale.

Interviul integral îl puteți audia mâine la Radio Chișinău și îl puteți găsi pe site-ul nostru www.radiochisinau.md

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,66 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău