Ministrul irlandez al justiției a respins acuzațiile premierului britanic Boris Johnson privind o blocadă din partea UE

  • 13 Septembrie 2020 13:41
Ministrul irlandez al justiției a respins acuzațiile premierului britanic Boris Johnson privind o blocadă din partea UE

Ministrul irlandez al justiției, Helen McEntee, a respins duminică acuzațiile premierului britanic Boris Johnson potrivit cărora Uniunea Europeană amenință să instaureze o blocadă în Irlanda de Nord, după o săptămână de tensiuni între Londra și Bruxelles, transmite AFP.

'Pur și simplu nu este cazul', 'orice insinuare că se va crea o nouă frontieră este pur și simplu falsă' a reacționat Helen McEntee la postul Sky News.

Într-un articol publicat sâmbătă în Daily Telegraph, Boris Johnson și-a apărat intenția de a reveni parțial asupra acordului de Brexit, susținând că este constrâns la aceasta de 'amenințarea' că UE va instaura o 'blocadă' în Irlanda de Nord grație unei 'interpretări extreme' a textului, împiedicând intrarea produselor alimentare din Regatul Unit.

Helen McEntee a reamintit că dispozițiile referitoare la Irlanda de Nord din tratatul care codifică retragerea Marii Britanii din UE au fost acceptate de cele două părți pentru a garanta o concurență loială după Brexit.

Prevederile mai vizează să se evite revenirea la o frontieră fizică pe insula Irlanda, însângerată de cele trei decenii de 'Tulburări' până la semnarea Acordurilor de Pace din Vinerea Mare în 1998.

Tratatul 'garantează integritatea Irlandei de Nord ca parte integrantă a Regatului Unit', el 'garantează că nu vom vedea reapărând vreo frontieră', a subliniat ministrul irlandez al justiției

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
15,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:58 %
Vint:5,14 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău