Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale: Guvernul va achita datoriile curente față de Gazprom

  • 23 Noiembrie 2021 17:12
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale: Guvernul va achita datoriile curente față de Gazprom

Vom face tot ce este necesar pentru a nu admite sistarea gazului, în ciuda tuturor speculațiilor. Declarația a fost făcută de vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, care a susținut în această seară o conferință de presă în legătură cu anunțul companiei ruse Gazprom de a opri livrarea gazelor către Republica Moldova din cauza datoriei curente, transmite MOLDPRES.

Potrivit vicepremierului, banii rămași de la Energocom, fiind vorba de 1,4 miliarde de lei din cei 1,7 miliarde, acordați de Guvern întreprinderii cu scopul de a cumpăra gaze din surse alternative, vor trece în contul Moldovagaz pentru a achita datoria la Gazprom, acumulată pentru luna octombrie și 50% avans din noiembrie.

Totodată, Andrei Spînu a menționat că modul de plată nu a fost parte a negocierilor a noului contract, ci sunt prevederi deja existente în contractele anterioare. De asemenea, ministrul Infrastructurii și-a exprimat regretul în legătură cu alegerea Gazpromului de a face avertizarea în forma pe care a făcut-o, notează sursa citată.

„Actualul Guvern tratează cu toată seriozitatea subiectul furnizării gazelor și securității energetice. Ne-am asumat un angajament serios de a pregăti țara pentru orice criză energetică și vom continua să muncim în această direcție. În această săptămână vom scoate pentru consultări publice mai multe prevederi ale legii gazelor care ne vor permite pe viitor să fim mai pregătiți”, a punctat oficialul.

Ieri, reprezentantul Gazprom, Serghei Kuprianov, a declarat că „în conformitate cu contractul, partea moldovenească a fost notificată că în 48 de ore livrările de gaze către Moldova vor fi oprite, din cauza datoriilor curente”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:0,51 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău